| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
| Autor |
Mesaj |
Kristin Moderator

Data inscrierii: 17/11/2005 Mesaje: 857 Locatie: DE
|
Trimis: Dum 05 03 2006, 12:42 am Titlul subiectului: |
|
|
CE SA NU SPUI COPILULUI TAU NICIODATA
Modul nostru de a vorbi cu copiii si cuvintele pe care le folosim pentru a comunica cu ei sunt deosebit de importante pentru increderea de sine, sanatatea emotionala si puterea copiilor nostri. Este o legatura de netagaduit intre cuvintele pe care noi le folosim, atitudinea si rezultatele pe care le vor avea in viata.
Sunt cuvinte care dau putere si cuvinte care ranesc. Cuvinte care pot educa sau rusina, incuraja sau dojeni, pot inalta sau pot cobori moralul unui copil.
Iata care sunt cele mai rele sapte lucruri pe care le poti spune copilului tau:
1. Daca nu te opresti, plec si te las aici!
Cea mai mare temere a unui copil mic este ca s-ar pierde sau ca ar fi lasat singur si lipsit de aparare. Amenintand un copil folosindu-te de teama sa de abandon in dorinta de a-l manipula catre un anumit comportament este un semn clar ca ai nevoie de o pauza.
O solutie este aceea de a oferi copilului o altenativa. In loc sa il sperii, spune-i: "Daca alegi sa te comporti asa in continuare vom merge acasa. Daca alegi sa vorbesti cu voce normala vom sta si vom face cumparaturi. Tu alegi!"
O alta solutie este sa te opresti si sa iei o pauza. Este foarte posibil sa ai nevoie ori de odihna ori de un somn ori de amandoua.
2. Ar trebui sa iti fie rusine!
Acest mod de a te adresa copilului este o incercare de a da un sentiment de vinovatie. Se crede ca daca un copil poate fi determinat sa se simta vinovat, de rusine isi va schimba comportamentul si va face ceea ce dorim noi.
Sunt situatii in care rusinea functioneaza si determina comportamentul pe care il asteptam de la copilul nostru. Dar cu ce pret? Impreuna cu rusinea si vinovatia apare si samanta credintei "Ma insel", "Nu fac suficient", "Nu fac niciodata, nimic bine". Cand copiii actioneaza in afara acestei credinte se simt si mai rusinati, lucru care le intareste credinta si perpetueaza ciclul comportamental ce produce si mai multe raspunsuri de care le este rusine.
3. Nu ne-am dorit niciodata sa te avem!
"Imi doresc sa nu te fi avut!", "Daca ar trebui sa o iau de la capat nu as mai face niciodata copii" si "Nu ne-am dorit niciodata sa te avem" sunt afirmatii de neiertat in discutiile parinte-copil. Indiferent de ce a facut copilul si indiferent care este tonul vocii sale aceste raspunsuri parintesti sunt total nepotrivite. Acest limbaj ar trebui sa fie un semnal ca ceva lipseste in relatia parinte-copil. Folositi acest semnal ca un imbold pentru a solicita ajutor, de la un psiholog, preot sau consilier scolar. Fa-o acum! Tu si copilul tau meritati!
4. Tu esti cauza divortului nostru!
Nici un copil nu este cauza divortului dintre parinti, si nu este de asteptat ca un copil sa duca o asemenea povara emotionala. Chiar si cand explicam cu atentie si cu dragoste unui copil ca nu este in nici un fel responsabil de decizia voastra de a va separa sau de a divorta acesta pastreaza impresia ca este intr-un fel responsabil si poate gandi: "Daca as fi fost diferit, parintii mei ar fi fost inca impreuna", iar "Daca as fi fost mai bun, nu s-ar fi certat atat de mult" este un lucru pe care, chiar daca nemarturisit, copiii il cred.
5. De ce nu poti fi si tu ca fratele/sora ta?
Cand parintii compara verbal fratii intre ei, unul dintre ei va iesi in dezavantaj. Ei trimit mesajul catre copil ca nu este destul de destept, destul de bun, destul de rapid sau destul de meticulos. Mesajele gen "Nu esti suficient de bun" se infiltreaza adanc in constiinta sa si vor contribui la comportamentul indezirabil de mai tarziu.
Comparatiile fac sa creasca rivalitatile fratesti intensificand rivalitatea naturala care deja exista si fac sa creasca tensiunile din casa. Comparatiile dauneaza relatiilor dintre frati, facand sa creasca sentimentul separarii.
Accepta fiecare copil din familia ta pentru persoana unica care este. Fiecare are propriile sale forte, capacitati si nevoi. Ajuta-ti copiii sa descopere frumusetea unicitatii sale, focalizandu-te pe fiecare individ, fara a folosi comparatii.
6. Lasa-ma sa fac eu asta pentru tine
Daca "Lasa-ma pe mine sa fac asta", "Lasa-ma pe mine sa ma ocup de asta" si "O fac eu de data asta" sunt prezente curent in modul de a te adresa copiilor este contributia ta la invatarea neputintei de catre ei. Preluand intiativa si facand lucruri pentru un copil, lucruri pe care le poate face singur, ii creezi sentimentul neputintei. Aceasta il incurajeaza se se vada pe sine incapabil.
Preluand initiativa si facand acum, poti economisi niste timp, dar vei avea mai mult de lucru in perspectiva. Daca faci un lucru in locul copilului tau o data, nu e nici o problema. Daca o faci de doua ori, ai creat un tipar. Daca o faci si a treia oara, Felicitari! Ai o noua slujba!
7. Pentru ca am zis eu, de aia!
Cuvintele sunt "Pentru ca am zis eu, de aia!", dar mesajul tacut este: "Eu sunt mare, tu esti mic, eu sunt destept, tu esti prost, eu am puterea si tu nu. Treaba mea este sa spun a ta este sa te supui".
Acest mod de a te adresa copilului da nastere resentimentelor si creaza lupte pentru putere. Incearca sa te adresezi copilului tau astfel incat sa ii comunici respect in acelasi timp cu sentimentele si dorintele tale: "Este frustrant pentru mine, in timp ce tu continui sa ma intrebi 'De ce?'. Ca parinte eu iau o parte din decizii. Asta este una dintre datile cand decizia este a mea. Nu imi schimb parerea de data asta..."
Limbajul este modul primar de manifestare al abuzului emotional asupra copiilor. Elimina modul de comunicare abuziv fiind foarte atent la maniera de adresare. Daca devii constient de una sau mai multe dintre cele sapte cele mai rele lucruri pe care le poti spune copilului tau sau alta formula de adresare abuziva, opreste-te! Inspira adanc. Mergi la o plimbare. Fa o baie fierbinte. Da-ti tie si copilului tau timp sa va calmati si sa recapatati imaginea de ansamblu. Apoi ia-o de la inceput amintindu-ti ca vorbele pot da putere sau ca vorbele pot rani.
Sursa: Chick Moorman, Parent Talk: "Words That Empower, Words That Wound" |
|
| Sus |
|
 |
Laura Moderator

Data inscrierii: 23/07/2004 Mesaje: 1741 Locatie: Constanta
|
Trimis: Dum 05 03 2006, 2:25 pm Titlul subiectului: |
|
|
| Kristin a scris: |
............
. |
Nici nu am curaj sa-i spun asa ceva. Atat asteapta, sa plec, sa scape de mine sa poata face ce vrea  _________________
Andi
Se intampla si lucruri bune. |
|
| Sus |
|
 |
sorana Moderator

Data inscrierii: 01/07/2004 Mesaje: 1512 Locatie: Bucuresti
|
Trimis: Lun 06 03 2006, 12:52 am Titlul subiectului: |
|
|
Eu recunosc ca folosesc chestia cu "plec si te las". In mod normal imi ia cam o ora sa o imbrac. Eu ma imbrac in 5 minute si nu suport figurile ei cu "nu vreau chiloteii astia" pana la "nu vreau puloverul asta". Realmente ne certam pentru fiecare obiect de imbracaminte pe care il pune pe ea si cred ca la fiecare obiect sfarsesc prin a spune "ramai acasa ca eu plec singura". Tare as fi curioasa ce trebuie sa zici cand are "doar" 4 dresuri curate si ei nu-i place nici unul si tu te grabesti sa ajungi la serviciu macar cu o ora intarziere si nu cu doua ..... _________________ Sorana si Monica (8 ani) |
|
| Sus |
|
 |
diana99ndd Moderator

Data inscrierii: 17/10/2005 Mesaje: 1250 Locatie: in fata tastaturii
|
Trimis: Lun 06 03 2006, 10:14 am Titlul subiectului: |
|
|
| Laura a scris: | | Kristin a scris: |
............
. |
Nici nu am curaj sa-i spun asa ceva. Atat asteapta, sa plec, sa scape de mine sa poata face ce vrea  |
|
 |
paula Moderator

Data inscrierii: 06/01/2005 Mesaje: 693 Locatie: Bucuresti, de origine Ardeleanca :)
|
Trimis: Lun 06 03 2006, 1:25 pm Titlul subiectului: |
|
|
| Sorana a scris: | | Eu recunosc ca folosesc chestia cu "plec si te las". In mod normal imi ia cam o ora sa o imbrac. Eu ma imbrac in 5 minute si nu suport figurile ei cu "nu vreau chiloteii astia" pana la "nu vreau puloverul asta". Realmente ne certam pentru fiecare obiect de imbracaminte pe care il pune pe ea si cred ca la fiecare obiect sfarsesc prin a spune "ramai acasa ca eu plec singura". Tare as fi curioasa ce trebuie sa zici cand are "doar" 4 dresuri curate si ei nu-i place nici unul si tu te grabesti sa ajungi la serviciu macar cu o ora intarziere si nu cu doua ..... |
haide mai Sorana ca asta nu-i acelasi lucru. O lasi acasa dar te intorci. Ideea era sa nu ii spui te las si plec de tot, nu mai vreau sa stau cu tine, sau m-am saturat de tine, nu am nevoie de un copil asa rau, neascultator sau cum o fi.
Trebuie sa recunosc ca o data am facut aceasta greseala si m-am jurat ca nu o mai fac niciodata. Daca sunt nervoasa si nu mai pot, mai bine tac si plec in alta camera sau imi gasesc treaba dar asa ceva nu mai spun. Nu mai stiu exact contextul, dar era ceva de genul ca pe tine nu te iubesc, vreau sa vina buni sau tati sau oricine altcineva si atunci i-am spus, nici o problema, lasa ca plec eu si stai cu cine vrei si faci ce vrei. Atunci a inceput sa planga rau de tot si sa se roage de mine sa nu plec niciodata. Dupa faza asta s-a mai intamplat o data sa il cert si atunci mi-a spus el din proprie initiativa: mami da' te rog sa nu pleci!!! M-am simtit de KKt. Asa ca eu am invatat din propria mea greseala.
Chestii de genul: daca nu te imbraci mai repede sau daca mai plangi mult ca vrei sa-ti iei nu stiu ce jucarie, eu plac si te las, se intampla des la noi
De obicei in ultimul moment isi aminteste ca vrea sa ia cu el nu stiu ce jucarie, care nici nu stie unde a pus-o, sau isi alege o jucarie mare si nu avem cum s-o luam cu noi etc. etc. Cand ma vede pregatita sa plec incepe sa se mai grabeasca si el, uneori  _________________
  |
|
| Sus |
|
 |
puiutu Parinte "cu greutate"

Data inscrierii: 15/01/2006 Mesaje: 1159 Locatie: ARAD
|
Trimis: Lun 06 03 2006, 4:08 pm Titlul subiectului: |
|
|
Am luat notite iar pe cind creste Nico suficient cit sa ma inteleaga, o sa incerc sa nu folosesc niciodata nici o fraza precum cele de mai sus
[/url] _________________ "Un prieten adevarat te prinde de mana si iti atinge inima."
Ultima modificare efectuata de catre puiutu la Mar 07 03 2006, 2:49 pm, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
Geanina-Luminita Moderator

Data inscrierii: 21/10/2003 Mesaje: 3071
|
Trimis: Mar 07 03 2006, 9:43 am Titlul subiectului: |
|
|
Draga Kristin,
Iti multumesc ca te documentezi si pentru noi!
Eu, cu atatea pe cap, nu mai am timp sa caut informatii atat de pretioase.
Mi-am notat cele postate de tine si le voi reciti in liniste, asa pe la 12 noaptea, cand lumea doarme si e liniste la mine acasa _________________ "Libertatea suprema a fiintei umane, este alegerea atitudinii, indiferent de circumstante.
 |
|
| Sus |
|
 |
nicky Moderator

Data inscrierii: 19/06/2005 Mesaje: 3961 Locatie: Ploiesti acum
|
Trimis: Mar 07 03 2006, 11:45 pm Titlul subiectului: |
|
|
Si eu i-am mai zis Alexei , cand era mica , ca daca nu va sta lg mine , o voi lasa acolo unde e .Avea obiceiul sa se piteasca de mine .Nu-l mai are de atunci . _________________

|
|
| Sus |
|
 |
CLODET Membru nou

Data inscrierii: 03/06/2006 Mesaje: 19 Locatie: BUCURESTI
|
Trimis: Dum 11 06 2006, 4:11 pm Titlul subiectului: |
|
|
F bune informatii ne-ai dat Kristin .Pe unele le stiam dar sunt unele pe care nu le stiam si informatia asta e f bine de retinut . _________________ Mancarea naturala aduce sanatate in organism |
|
| Sus |
|
 |
nicky Moderator

Data inscrierii: 19/06/2005 Mesaje: 3961 Locatie: Ploiesti acum
|
Trimis: Dum 18 06 2006, 2:56 pm Titlul subiectului: |
|
|
Sa nu le ziceti ca daca nu-s cuminti luati alt copil .Devin incredibil de gelosi pe toti copiii carora le dati atentie . _________________

|
|
| Sus |
|
 |
DANY2005 Moderator

Data inscrierii: 16/11/2005 Mesaje: 3354 Locatie: Italia
|
Trimis: Dum 18 06 2006, 10:31 pm Titlul subiectului: |
|
|
| Ai mare dreptate Nicky! |
|
| Sus |
|
 |
mami_albert Membru nou

Data inscrierii: 28/04/2006 Mesaje: 11
|
Trimis: Joi 29 06 2006, 4:50 pm Titlul subiectului: increderea in sine fff importanta |
|
|
citez " Increderea in sine vine din sentimentul de a fi capabil si de a avea o contributie importanta, apreciata. Ca parinti telul nostru este sa transmitem copilului mandrie si incredere in fortele proprii."
aici sunt cateva medode prin care putem sa-i dezvoltam copilului increderea in sine:
de pe: http://www.babyblog.ro/10-feluri-in-care-poti-contura-copilului-tau-increderea-in-sine-i
succes! |
|
| Sus |
|
 |
DANY2005 Moderator

Data inscrierii: 16/11/2005 Mesaje: 3354 Locatie: Italia
|
Trimis: Joi 07 06 2007, 12:37 pm Titlul subiectului: |
|
|
| Utile informatii! |
|
| Sus |
|
 |
Laura Moderator

Data inscrierii: 23/07/2004 Mesaje: 1741 Locatie: Constanta
|
Trimis: Mar 26 01 2010, 10:32 pm Titlul subiectului: |
|
|
In concediu, in ultimele zile, Andi a cam intins coarda, de plictiseala ca a stat numai cu noi. Si la un moment dat, de nervi si oboseala, am gresit: am zis "Daca nu stai locului plec si te las singur in camera (de hotel)!". Am regretat instantaneu ce am zis, si in gand mi-am promis sa nu mai zic asa ceva. A fost mai greu pentru mine decat pentru copil...nu merita sa zici asa ceva!  _________________
Andi
Se intampla si lucruri bune. |
|
| Sus |
|
 |
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
|
|