CautareCautareLista membrilorLista membrilor Pagina de start a forumului Chicbebe Grupuri de utilizatoriGrupuri de utilizatori
InregistrareInregistrare
ProfilProfil
Mesaje privateMesaje private
AutentificareAutentificare
Cuvinte urate spuse de copil - cum reactionam?

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului Chicbebe -> Psihologul raspunde
Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj
sorana
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 01/07/2004

MesajTrimis: Joi 13 09 2007, 10:09 am    Titlul subiectului: Cuvinte urate spuse de copil - cum reactionam? Raspunde cu citat (quote)

Monica repeta cuvinte pe care le aude fara sa stie ce inseamna. Chestia e ca totusi le potriveste situatiei Shocked
Adica stie ca sunt cuvinte urate si le spune in situatii care nu-i convin.
De exemplu zilele trecute i-a zis unei prietene mai in varsta "Hoasca" Shocked
Si i-a zis bonei "Ete, pxxx" cand bona ii zicea sa faca ceva Shocked
Cum trebuie sa reactionezi la chestia asta?
In cazul cui "Hoasca" am intrebat-o daca stie ce inseamna, a zis ca nu, i-am explicat si i-am zis ca prietena noastra nu e hoasca ca nu e rea si urata, etc. Si ca ea, Monica, e o domnisoara frumoasa si desteapta si ca trebuie sa se comporte ca o printesa si nu poate folosi cuvinte curate ca o printesa n-ar face asta.
La "Ete, pxxx" n-am reactionat deloc. Oricum eu nu eram de fata cand a zis, mi-a povestit bona.
Laura
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 23/07/2004

MesajTrimis: Joi 13 09 2007, 2:20 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Da, si noua ni se intampla. De obicei ignor. Daca mi se pare ca exagereaza il intreb suparata daca stie ce inseamna, si daca nu de ce spune cuvinte pe care nu le intelege.
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Viziteaza site-ul autorului Codul Yahoo Messenger
nicky
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 19/06/2005

MesajTrimis: Vin 14 09 2007, 5:27 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Sorana , cand avea Sandra un an si ceva si-mi fusese luata de dobitoci , aia o invatasera sa spuna "Adi m..e" si sa faca semnul respectiv si tare se mai amuzau.
Mie mi-a crapat obrazul cand am auzit-o si o certam de cate ori o auzeam si pentru ca la noi in casa nu se vorbea asa , se dezvatase.

Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Viziteaza site-ul autorului Codul Yahoo Messenger
Laura
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 23/07/2004

MesajTrimis: Vin 14 09 2007, 7:45 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Da Nicky, dar cand sunt mai mari nu poti sa ii tii deoparte, numai in mediu in care nu se vorbeste asa. Gradinita, drumul spre gradinita, etc. sunt medii pe care nu le poti controla decat in mica masura. Si singurul lucru pe care il poti face este sa ii spui copilului ca cei care vorbesc asa sunt prost crescuti.
sorana
Moderator
Moderator

MesajTrimis: Vin 14 09 2007, 10:18 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Nicky la noi e alta situatie. Monica are 5 ani. Se joaca in parc cu copiii. Copiii aud si ei de la copii mai mari.
Am intrebat-o de unde stie de "Hoasca" si mi-a zis ca de la 2 fetite din parc. Fetitele sunt din cele cuminti, le cunoastem parintii, etc - dar probabil au repetat si ele ce au auzit la altii.
E destul de greu sa feresti un copil de 5 ani sa nu auda diverse. De fapt e imposibil. Ideea e sa inteleaga ca noi nu folosim astfel de cuvinte. Chiar daca aude sa nu repete.
Cu Alexa ai avut astfel de probleme? Pe la 5-6-7 ani?
Geanina-Luminita
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 21/10/2003

MesajTrimis: Vin 14 09 2007, 2:43 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Sorana, hai sa-ti spun cum a fost la noi. Cea mai cea faza a fost cand facuse ea un mix de injuraturi Laughing gen: fin-a-dacu-naiba-ma-tii Laughing Laughing . Cred ca nu mai e nevoie de traducere Laughing
Cu cat insistam ca nu e frumos, cu cat ne scandalizam mai tare, cu atat era mai incantata si repeta de mama focului. I-am tot explicat de ce nu e frumos... Ei, pana nu am trecut la ignorare, nu s-a potolit. Nu o mai bagam in seama, pur si simplu, desi ea tot insista ca sa ne provoace Laughing . Pana la urma a uitat si apoi ne intreba cum erau vorbele alea care ne suparau pe noi Laughing
Asta era cand era mai micuta.
Acum este destul de mare sa inteleaga cand ii explicam de ce un cuvant, o vorba, sunt urate... Si e destul de sensibiloasa sa-i spun ca daca nu intelege, o sa rada lumea de ea, o fetita frumoasa si cuminte, dar care vorbeste urat Razz
Zilele trecute i-a zis lu' mama ca e surda Laughing . Dar mi-am dat seama ca nu a zis cu rautate sau sa o jigneasca, pur si simplu s-a referit la faptul ca nu auzise ce vorbise cu ea, ca ea stie ca o persoana care nu aude se numeste surda Razz .
Cred ca la 5 ani sunt destul de maricei sa inteleaga cand le explicam, daca nu... sunt tot felul demetode sa-i dezbaram. Razz
Eu ii mai spun: tie ti-ar placea ca cineva sa-ti spuna asa? Si cum nu i-ar palcea, nu-i mai spune Razz

P.S. Si asta e doar inceputul Laughing

Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
sorana
Moderator
Moderator

MesajTrimis: Vin 14 09 2007, 3:16 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Multumesc Lumi.
Cam asa facem si noi - explicam si iar explicam Very Happy
La "Hoasca" i-am zis ca hoasca e vrajitoarea din Hansel si Gretel Laughing si ca sa compari o persoana draguta si buna cu vrajitoarea urata si rea nu e corect si in plus persoana respectiva o sa se supere si n-o sa se mai joace cu ea, etc.
Aia cu "surda" e similara cu ce i-a spus fi-mea bonei, ca poate manca tort ca oricum e deja grasa Laughing
nicky
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 19/06/2005

MesajTrimis: Vin 14 09 2007, 6:53 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Cu Alexa a fost altceva .
Langa casa alor mei , la vre-o 2 case distanta,locuia o familie de tigani (acum au fost evacuati ) si invatase fi-mea niste expresii neaose de ma durea capul ! Si mi le trantea "ingerasul" meu cd mi-era lumea mai draga ! Dupa zile intregi de morala , nu mai spunea expresiile cd eram noi sau alte neamuri de fata dar le spunea cand era cu alti copii si atunci i-am dat prima palma din viata ei si i-am replicat ca atunci cand m-o auzi pe mine vorbind asa (nu-l cunoscusem pe Cezar inca ) atunci sa vorbeasca si ea si , daca o mai aud , o duc sa locuiasca in mizerie cu tiganii aia , sa nu mai aiba hainutele frumoase ci murdare,sa nu se mai joace cu jucarii ci cu bete si noroi si nu i-a mai convenit Laughing Laughing .
Acum si cand zice proasta sau slab sau chiar handicapat in anumite contexte, o zice in soapta .Si palma n-a fost data tare ci doar i-am dat un plici peste gura , cat s-o simta si nu s-o doara dar a durut-o mai mult decat daca as fi calcat-o in picioare si as fi luat-o la pumni.

Sus
somnorici
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 22/10/2004

MesajTrimis: Lun 17 09 2007, 10:14 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Sorana a scris:
Aia cu "surda" e similara cu ce i-a spus fi-mea bonei, ca poate manca tort ca oricum e deja grasa Laughing

Laughing Laughing Laughing
Matei, desi ii spun ca sunt cuvinte urate, tot le foloseste. Asa ca il ignor, si-i trece. Inca n-a dat de cuvinte cu p. Laughing
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Codul Yahoo Messenger
admin
Site Admin
Site Admin

Data inscrierii: 19/09/2003

MesajTrimis: Lun 08 10 2007, 1:40 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Andrei e deja mare si a auzit o gramada de cuvinte deocheate.
La inceput cand nu le cunostea sensul le mai folosea. Nu l-am certat ci i-am explicat ce inseamna fiecare dintre ele...inclusiv cele care incep cu P si F si toate cuvintele pe care le auzi la tot pasul.
Mi-a fost greu pentru ca noi nu folosim astfel de cuvinte dar i-am explicat la fel de bine ca noi nu le folosim pentru ca sunt cuvinte urate pe care le folosesc in general oamenii fara educatie sau oamenii mari mai slobozi la gura atunci cand se enerveaza Laughing (ca cine stie pe ce cunoscut aude si-l face needucat Laughing ca el nu stie multe)
La inceput i se pareau interesante si le mai repeta cand si cand ...acum trece pe langa cei ce vb si nu le mai baga in seama.
Imi mai povesteste cateodata ce prostioare mai discuta cu prietenii dar pana acum n-am descoperit nimic obraznic. Sunt prostioare pe care si noi le foloseam (in general cele care se refera la necesitatile fiziologice glumite nevinovate), il dojenesc astfel incat sa-mi mai spuna si altadata...ca daca il cert...sa nu se ascunda
Eu l-am invatat ca poate auzi si poate "sti" (e cam mult spus invata) prosti insa nu le poate folosi pentru ca lumea il va asocia cu cei care le folosesc deobicei....si asta sigur nu i-ar placea.
Laughing Laughing E Mandrulet si orgolios si nu-i place sa ne faca de ras!
paula
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 06/01/2005

MesajTrimis: Vin 12 10 2007, 9:46 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

In primul rand bine v-am gasit fetelor. Mi-a fost tare dor de voi, dar mai multe despre absenta si revenirea mea probabil pe la diverse... Smile
Imi pare bine ca ati deschis acest subiect. Este foarte actual si la noi, desi intr-un fel se pare ca la noi s-a cam rezolvat, cel putin aparent.
Bineinteles si Andrei a folosit cuvinte deocheata, urate, inclusiv cele cu "P".
In prima faza i-am spus ca e urat, i-am explicat partial ce inseamna, dupa care l-am ignorat. De izolat nu poti sa-l izolezi, aude la tot pasul si chiar ma ingrozesc cand merg pe strada si aud la copii niste injuraturi de toata frumusetea. Cum sa-i spun eu ca el nu are voie in momentul in care el aude asa ceva de la alti copii???
Copiii sunt oglinda noastra. In primul rand trebuie sa ne controlam noi, sa nu folosim in casa, sa nu auda folosindu-se asemenea cuvinte de catre persoanele care au o oarecare influenta in educatia lui. Ma gandesc la parinti, bunici, bona. Cam astea ar fi, dupa parerea mea, persoanele care ii influenteaza cel mai mult educatia.
Andrei nu foloseste cuvinte urate, murdare, in prezenta mea si asta banuiesc pentru ca i-am spus de mai multe ori: pe mine m-ai auzit vreodata folosind asemenea cuvinte? Din pacate bona il mai ia la ea acasa si stiu ca la ei in casa se mai scapa asemenea cuvinte, drept urmare, uneori de fata cu ea isi permite acest lucru desi ea il cearta. Oricum in ultima vreme lucrul acesta se intampla foarte rar. Clar varsta conteaza, este deja la o varsta la care intelege mult mai multe.
De asemenea, conteaza exemplul masculin sau feminin, depinde daca este fetita sau baiat. In cazul meu fiind baiat bineinteles tinde sa imite exemplul masculin, ori cum tatal lui nu prea s-a controlat, desi acum o face sau cel putin incearca, cum sotul bonei la fel nu se controleaza tot timpul, va dati seama ca ei fiind exemplul pentru el, cam care este rezultatul.
Cred ca exemplul nostru este cel mai relevant pentru copil. Pana la urma si pentru noi adultii este la fel. Adica daca eu ii spun lui ca nu are voie ceva, dar eu am voie, bineinteles se intreaba de ce el nu are voie?!
Cred ca odata cu educatia copiilor nostri ne educam si noi, crestem odata cu ei, invatam sa ne controlam, invatam sa fim mai buni, invatam sa spunem te rog si imi pare rau, invatam sau ne aducem aminte de lucruri de care am uitat sau nu ni s-au mai parut importante.
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului Chicbebe -> Psihologul raspunde Data este GMT + 3 Ore
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum