CautareCautareLista membrilorLista membrilor Pagina de start a forumului Chicbebe Grupuri de utilizatoriGrupuri de utilizatori
InregistrareInregistrare
ProfilProfil
Mesaje privateMesaje private
AutentificareAutentificare
Scorul APGAR
Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului Chicbebe -> Cabinetul pediatrului
Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj
roxanica-mamica
Cel mai tare parinte
Cel mai tare parinte

Data inscrierii: 03/12/2003

MesajTrimis: Joi 01 07 2004, 1:16 pm    Titlul subiectului: Scorul APGAR Raspunde cu citat (quote)

SCORUL APGAR

Scorul APGAR este primul test la care este supus nou-nascutul imediat dupa nastere . Dezvoltat in 1952 de catre medicul american Virginia Apgar , testul are scopul de a evalua rapid conditia fizica a bebelusului proaspat sosit pe aceasta lume si de a determina daca are nevoie de ingrijiri medicale suplimentare .

De obicei , testul APGAR se face la 1 minut dupa nastere , iar apoi dupa inca 5 minute . Rareori , daca sunt probleme deosebite si daca primele doua rezultate sunt scazute , testul se repeta pentru a treia oara la 10 minute de la nastere .

Cei 5 factori de care se tine cont si pentru care bebelusul primeste intre 0 si 2 puncte sunt :

- Bataile inimii ( pulsul ) - ritmic sau cu intreruperi ?
- Respiratia - primeste aer fara probleme ?
- Tonus muscular - isi misca mainile si picioarele sau este inert ?
- Reflexe - reactioneaza cand este atins ?
- Culoarea pielii - palid sau rozaliu ?

Doctorul , moasa sau asistenta acorda puncte pentru fiecare din proprietatile de mai sus , calculand astfel scorul APGAR . Desi 10 este punctajul maxim , bebelusii il primesc rareori pentru ca mainile si picioarele unui nou-nascut sunt vinete si nu roz la numai 5 minute de la nastere (pentru a primi cele 2 puncte aferente , copilul trebuie sa aiba aceaasi culoare roz pe tot corpul , deci inclusiv pe maini si picioare ) .

CUM SE NOTEAZA

PULSUL - normal ( peste 100 batai / min ) = 2 pcte
- mai putin de 100 batai / min = 1 pct
- absent = 0 pcte

RESPIRATIA -normala = 2 pcte
- slaba si neregulata = 1 pct
- absenta = 0 pcte

REFLEXE - stranuta , tuseste , impinge = 2 pcte
- misca doar fata cand este stimulat = 1 pct
- absente ( nu raspunde stimulilor ) = 0 pcte

TONUS MUSCULAR - miscari active , spontane = 2 pcte
- mainile si picioarele se misca lent = 1 pct
- nu se misca = 0 pcte

CULOAREA PIELII - normala pe tot corpul (inclusiv mainile si picioarele roz ) = 2 pcte
- normala ( dar mainile si picioarele sunt vinete ) = 1 pct
- palida sau albastruie = 0 pcte

Copilul care a obtinut peste nota 7 la un minut dupa nastere este considerat normal .
Totusi , un scor mai mic nu inseamna neaparat ca bebelusul este bolnav . De exemplu , un scor intre 4 si 6 la un minut dupa nastere arata ca puiul de om are nevoie de ingrijiri medicale imediate , cum ar fi oxigen ca sa fie ajutat sa respire sau aspirarea cailor respiratorii . Un nou-nascut cu un scor mai mic de 4 necesita in general ingrijiri medicale de urgenta
( administrarea de medicamente , respiratie artificiala , tinerea sub observatie la terapie intensiva ) .

La 5 minute dupa nastere scorul APGAR este recalculat , iar daca nota bebelusului dumneavoastra nu a trecut de 7 , personalul medical va continua tratamentul inceput si tinerea sa sub observatie . Unii copiii se nasc cu probleme la inima sau plamani, care necesita ingrijiri speciale ; altii , pur si simplu se adapteaza mai greu la viata extrauterina . Majoritatea nou-nascutilor care au obtinut initial un scor mai mic de 7 vor fi bine in cele din urma .

Este important ca proaspetii parinti sa tina minte scorul APGAR obtinut de copilul lor . Testul a fost conceput pentru a evalua starea de sanatate a micutului la momentul respectiv , NU pentru a prezice starea sa de sanatate pe viitor . Putini copii obtin nota 10 imediat dupa nastere ( la noi se acorda destul de usor ) , chiar daca sunt perfect sanatosi .

Retineti ca un scor mai scazut ( mai ales la 1 minut dupa venirea pe lume ) este oarecum normal pentru bebelusii nascuti dupa o sarcina si o nastere complicate , cezariana sau prematuritate ( in acest caz ei nu au plamanii foarte bine dezvoltati , culoarea pielii difera iar tonusul muscular nu este ca cel al unui copil nascut la termen ) . Daca medicul sau moasa sunt ingrijorati cu privire la nota obtinuta de puiul tau iti vor spune , iti vor explica ce ii ingrijoreaza , ce anume poate cauza probleme , ce face bebe , si ce ingrijiri I se acorda - asa ca nu iti face griji degeaba . Relaxeaza-te si bucura-te de intalnirea cu puiul mult asteptat !
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
dani
Parinte experimentat
Parinte experimentat

Data inscrierii: 07/06/2004

MesajTrimis: Joi 01 07 2004, 1:19 pm    Titlul subiectului: Re: Scorul APGAR Raspunde cu citat (quote)

roxanica-mamica a scris:
SCORUL APGAR

Este important ca proaspetii parinti sa tina minte scorul APGAR obtinut de copilul lor . Testul a fost conceput pentru a evalua starea de sanatate a micutului la momentul respectiv , NU pentru a prezice starea sa de sanatate pe viitor . Putini copii obtin nota 10 imediat dupa nastere ( la noi se acorda destul de usor ) , chiar daca sunt perfect sanatosi .

De ce trebuie retinut acest scor? Se foloseste mai tarziu?

Am cel mai frumos nepot din lume!
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Codul Yahoo Messenger
roxanica-mamica
Cel mai tare parinte
Cel mai tare parinte

MesajTrimis: Joi 01 07 2004, 1:23 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

ii poate fi de ajutor medicului pediatru mai tarziu , pt a stii conditiile in care bb a venit pe lume , mai exact starea lui in momentul nasterii Very Happy
Sus
Raluca_Z
Parinte "cu greutate"
Parinte

Data inscrierii: 24/01/2005

MesajTrimis: Dum 29 05 2005, 9:27 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Asa stiam si eu, ca rareori se acorda nota 10, exact cum ai scris si tu....dar intre noi fie vorba, o mica barfa, cum va explicati ca toti bebelusii vedetelor au NUMAI nota 10?.....Cel putin asa am citit eu, prin revistele mele despre copii, orice pui de vedeta prezentat a avut APGAR 10.... Dar poate sunt eu rautacioasa... Laughing
Micul meu a avut 9, la culoarea pielii a primit doar 1 punct din doua.

Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Codul Yahoo Messenger
mama_sonyei
Parinte experimentat
Parinte experimentat

Data inscrierii: 28/02/2005

MesajTrimis: Dum 29 05 2005, 11:52 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

A mea tot 9 a luat... cred ca lipsa de reflex - doar si-a miscat capul, nu a stranutat si nici nu a prea fost deranjata... Si asta a durat destul de mult timp (vreo cateva luni), desi, daca stau sa ma gandesc bine, nici acum cand se apropie ceva de nasuc si o atinge nu stranuta, tot asa se comporta: trage capul intr-o parte sa scape de atingerea neplacuta...

http://www.sonya.as.ro
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Viziteaza site-ul autorului
Georgi
Cel mai tare parinte
Cel mai tare parinte

Data inscrierii: 23/02/2005

MesajTrimis: Lun 30 05 2005, 9:26 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Mony parca tot 9 a luat... Confused Embarassed Rusine mie! Si nu are decat 1,5 ani, iar eu am si uitat...

Apropo de vedete oare sa fi avut ele sarcini mai bune, fiind mai ingrijite si mai bagate in seama, ori pur si simplu sunt mai apreciati copii lor in maternitate si medicii sunt subiectivi la apreciere? Wink Evil or Very Mad Oricum nu sunt cu nimik mai deosebiti copii lor de ai nostrii, au tot atatea degetele, tot atatia neuroni functionali, etc, dar de cele mai multe ori sunt alintati de mici si apare o problema de personalitate mai tarziu. Conteaza mult cum ii crestem si nu scorul abgar, zic eu in ignoranta mea. Poate ca starea de sanatate nu o putem influenta noi, desi eu sunt de parere ca da... Copii infofoliti sunt intotdeauna mai bolnaviciosi decat cei imbracati normal.

http://www.putfile.com/georgi
Sus
ana c
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 17/02/2004

MesajTrimis: Lun 30 05 2005, 1:44 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Edy a avut tot 9. Am inteles ca la cezariana asta e nota maxima. Am vazut bebei nascuti prin cazariana si aveau apgar 10.

Sus
roxanica-mamica
Cel mai tare parinte
Cel mai tare parinte

MesajTrimis: Lun 30 05 2005, 2:03 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Marc a avut 8 . nu ma intrebatzi de ce - cred ca a fost prea cumintzel Laughing . cand l-am intrebat pe doc ce nota a luat bb , a zis " cea mai mare" ( nota ) , asha ca am ramas super uimita cand am vazut in fisha 8 Shocked . oricum , el e un bebel de nota 10 +++ Wink
Sus
somnorici
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 22/10/2004

MesajTrimis: Lun 30 05 2005, 2:04 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Raluca_Z a scris:
Micul meu a avut 9, la culoarea pielii a primit doar 1 punct din doua.

De ce? Nu era bronzat? Laughing Laughing Laughing
Sus
Raluca_Z
Parinte "cu greutate"
Parinte

Data inscrierii: 24/01/2005

MesajTrimis: Mar 31 05 2005, 1:51 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Nu, el in timpul travaliului si-a pus cordonul in jurul gatului.... Shocked
Si am nascut normal, n-au fost probleme, s-a priceput dr sa-l scoata in regula Very Happy , dar nu era prea rozaliu, mai mult gri, cred ca s-a strans putin de gat.... Shocked In rest....toate bune cu el!

Sus
Sandy
Membru nou
Membru nou

Data inscrierii: 03/07/2005

MesajTrimis: Dum 03 07 2005, 4:49 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

si puiul meu a avut tot Apgar 9. De la culoarea pielii Laughing
nicky
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 19/06/2005

MesajTrimis: Lun 04 07 2005, 8:28 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Sandra a avut 8 , daca mai tin eu bine minte , iar Alexa 10 .

Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Viziteaza site-ul autorului Codul Yahoo Messenger
Elody
Parinte experimentat
Parinte experimentat

Data inscrierii: 20/06/2005

MesajTrimis: Sam 23 07 2005, 12:09 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

E uite, a mea a avut 10 cu felicitari Very Happy Very Happy Very Happy Fata mea a avut o cularea foarte frumoasa la nastere si nici macar nu a fost murdara de sange prea mult Wink
Moderator
Moderator

MesajTrimis: Sam 23 07 2005, 1:09 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Asa a fost si Alexa mea .Roza si curata desi s-a nascut mai tarziu cu aproape 2 saptamani .Si eu m-am nascut la fel de tarziu .

Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Viziteaza site-ul autorului Codul Yahoo Messenger
ioanaeyb
Membru nou
Membru nou

Data inscrierii: 07/09/2005

MesajTrimis: Mie 07 09 2005, 11:27 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Eu am nascut in germania iar scorul micutei mele a fost 9/9/10!! Stie cineva ce inseamna asta? Notele m-i s-au parut ok, asa ca nu am intrebat pediatra. Wink
Sus
somnorici
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 22/10/2004

MesajTrimis: Joi 08 09 2005, 12:44 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Bun venit, Ioana! Chiar nu stiu de ce 9/9/10 si nu 10 direct, dar asta nu cred ca mai conteaza acum. Sa-ti traiasca si sa creasca frumos fetita! Poate ne mai povestesti despre tine, pe ici, pe colo!
Sus
Georgi
Cel mai tare parinte
Cel mai tare parinte

Data inscrierii: 23/02/2005

MesajTrimis: Joi 08 09 2005, 4:59 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

ioanaeyb a scris:
Eu am nascut in germania iar scorul micutei mele a fost 9/9/10!! Stie cineva ce inseamna asta? Notele m-i s-au parut ok, asa ca nu am intrebat pediatra. Wink

Eu stiu ca se dau mai multe note, nu stiu exact cate: pentru primul tipat, pentru reflexe, aspect general, malformatii (Doamne fereste!!!)... si la noi se face media... la voi poate vi le zice pe toate.

Pupici si Bine ai venit!

http://www.putfile.com/georgi
Sus
nicky
Moderator
Moderator

MesajTrimis: Joi 08 09 2005, 10:57 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Poate ca acolo e alt sistem de notare .

Sus
mama_sonyei
Parinte experimentat
Parinte experimentat

Data inscrierii: 28/02/2005

MesajTrimis: Vin 09 09 2005, 9:07 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Din cate stiu eu se da prima nota la 1 minut de la nastere, apoi la 5 minute si apoi 10 si la 20 de minute...
M-am uitat acum pe foaia mea de externare si Sonya a avut la 1 minut - 9 si la 5 minute - 9... deci Wink Very Happy

http://www.sonya.as.ro
Sus
nicky
Moderator
Moderator

MesajTrimis: Vin 09 09 2005, 10:51 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

mama_sonyei a scris:
Din cate stiu eu se da prima nota la 1 minut de la nastere, apoi la 5 minute si apoi 10 si la 20 de minute...
M-am uitat acum pe foaia mea de externare si Sonya a avut la 1 minut - 9 si la 5 minute - 9... deci Wink Very Happy

Ahaaaaaaaaaaaaaaaaaa .......Multam fain !

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului Chicbebe -> Cabinetul pediatrului Data este GMT + 3 Ore
Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare
Pagina 1 din 3

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum