| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
| Autor |
Mesaj |
sorana Moderator

Data inscrierii: 01/07/2004 Mesaje: 1512 Locatie: Bucuresti
|
Trimis: Vin 30 05 2008, 11:57 pm Titlul subiectului: "Cei 7 ani de acasa!" |
|
|
Monica se apropie de cei 7 ani si ... parca e din ce in ce mai ... nici nu stiu cum sa spun .... lipsita de educatie.
De exemplu astazi stateam de vorba cu o doamna in parc si ea (care de regula in parc nu ma baga in seama) a venit la mine "Mami,m imi iei o inghetata". Ok, m-am oprit din vorba, i-am explicat (cred ca a suta oara) ca acum vorbesc cu doamna, ca mai vorbim probabil 5 minute si dupa aia putem vorbi de inghetata. Si ce face fi-mea? Se agata de piciorul meu si incepe un fel de litanie "da', mami, imi iei inghetata?" ... in fine, s-a dus conversatia, m-am enervat groaznic, am intrat cu ea in casa ... i-am facut morala, i-am zis ca mi-a fost rusine cu ea .....
I se intampla destul de des sa ma intrerupa in timp ce vorbesc cu cineva si o face la modul insistent, enervant.
Multumesc, poftim, buna ziua - foloseste doar cand e in toane bune (ca nu m-am prins inca de algoritm, dar in mod sigur nu de fiecare data).
I-am explicat de nenumarate ori cum e cu bunele maniere si bunul simt, de ce trebuie sa fim politicosi, etc si degeaba. Eu vorbesc eu aud .... Am spus si povesti cu "baietelul nepoliticos" care a sfarsit prin a fi parasit de toti prietenii si ne-bagat in seama de oamenii mari .....
Ma gandeam sa iau o carte din aia de bune maniere (exista vreo versiune pentru copii?) si seara, in loc de poveste citim de acolo ....
Mai are cineva problema asta?
Aveti si alte idei despre cum i-as putea explica? _________________ Sorana si Monica (8 ani) |
|
| Sus |
|
 |
somnorici Moderator

Data inscrierii: 22/10/2004 Mesaje: 1417
|
Trimis: Dum 01 06 2008, 4:07 pm Titlul subiectului: |
|
|
Da, si noi ne confruntam atat cu intreruperea doscutiilor intre adulti, chiar si cand vorbesc la telefon ma intrerupe. De asemeni, nu spune absolut niciodata "Sarut mana" unei doamne sau "Buna ziua". Singura forma de salut pe care o foloseste e "Buna". Nu cere frumos ceva, spune doar"vreau apa" sau "mama, da-mi papucii jos".
Sper ca dialogurile pe care le am cu el sa-i foloseasca vreodata si sa-si aduca aminte cum sa se comporte civilizat. |
|
| Sus |
|
 |
sorana Moderator

|
Trimis: Lun 02 06 2008, 1:16 pm Titlul subiectului: |
|
|
Am cumparat carte "Codul bunelor maniere" pentru copii. Citim seara in loc de poveste.
Pare sa functioneze - adica fi-mea e pe principiul "daca scrie in carte atunci asa e". Daca zice maica-sa n-are valoare.
Si citeam aseara ca bunele maniere inseamna respect si consideratie pentru ceilalti si era chiar exemplu cu intreruperea unei conversatii, ca daca e chiar musai sa spui "scuza-ma ca te intrerup" si am comentat si a zis ca nu mai face
Acum sa vedem cum e cu practica.
Cartea e chiar draguta cu un limbaj accesibil copiilor, cu cuvinte "magice", cu explicarea cuvintelor mai grele, gen "respect" si "consideratie", cu exemple si povesti pe care nu le stiam nici eu (de unde provine eticheta - etiquette, etc). _________________ Sorana si Monica (8 ani) |
|
| Sus |
|
 |
somnorici Moderator

|
Trimis: Lun 02 06 2008, 3:41 pm Titlul subiectului: |
|
|
| Ei, ia te uita, nici nu stiam ca exista cartea si in varianta pentru copii. E scumpa? Ma gandesc sa o cumpar si eu, sa citim seara. Nici Matei nu poate dormi daca nu-i citim povestea de seara. |
|
| Sus |
|
 |
Geanina-Luminita Moderator

Data inscrierii: 21/10/2003 Mesaje: 3071
|
Trimis: Lun 02 06 2008, 4:05 pm Titlul subiectului: |
|
|
O avem si noi si e tare faina! Merita cumparata! _________________ "Libertatea suprema a fiintei umane, este alegerea atitudinii, indiferent de circumstante.
 |
|
| Sus |
|
 |
ana c Moderator

Data inscrierii: 17/02/2004 Mesaje: 1482 Locatie: iasi
|
Trimis: Lun 02 06 2008, 9:31 pm Titlul subiectului: |
|
|
Sorana, dar totusi Monica are 7 ani. Nu cumva tu astepti prea multe de la ea? E totusi un copil. _________________
 |
|
| Sus |
|
 |
Geanina-Luminita Moderator

Data inscrierii: 21/10/2003 Mesaje: 3071
|
Trimis: Mar 03 06 2008, 1:50 pm Titlul subiectului: |
|
|
Pai eu cred ca de acum se pun bazele... iar cartea e special scrisa pentru copii, pentru "punerea bazelor" . Daca la asta te refereai cand te adresai Soranei _________________ "Libertatea suprema a fiintei umane, este alegerea atitudinii, indiferent de circumstante.
 |
|
| Sus |
|
 |
ana c Moderator

|
Trimis: Mar 03 06 2008, 2:45 pm Titlul subiectului: |
|
|
nu la carte, geanina. cartea e foarte utila.
Ma gindeam eu, cu voce tare, sau degetul pe taste, ca uneroi vrem ca copii nostri de 5-7 ani sa se comporte mai matur. Poate din dorinta de a avea niste copii buni si educati, nu perfecti, uitam uneori ca ei au nevoie de timp sa invete anumite lucruri. Si vrem de la ei prea repede si prea devreme sa se dea dovada celor 7 ani de acasa.
eu mereu ii zic lui Edi sa nu mai spuna pe afara sau la bunici ceea ce vede prin casa. De exemplu, aseara: bunicul zice: Edi, lasa alea acolo, hai sa mergem ca ne grabim. Si Edi raspunde: trebuie sa le string eu ca mama e puturoasa. Mereu ma pune pe mine sa le string.
Nici el nu saluta vecinii, si mereu ii zic sa-i salute cind trecem pe linga ei. Si mereu ma inrerupe cind vorbesc cu cineva. sau mai ales atunci ma intrerupe. _________________
 |
|
| Sus |
|
 |
sorana Moderator

|
Trimis: Mar 03 06 2008, 8:09 pm Titlul subiectului: |
|
|
Monica are 5 ani si 8 luni.
Si da, Ana, am asteptari mari de la ea. Dar macar incerc sa i le prezint intr-o forma atractiva
Cat despre buna ziua ... acum a inceput sa spuna. Cand intra in parc si "pa" cand iese. Bineinteles ca spune "buna" sau "salut" mamelor copiilor din parc. Dar macar zice ceva acolo.
Cat despre vecini - nu pricepe de ce trebuie sa-i salutam. Am avut o conversatie gen "Dar nu-l cunosc" Pai cum nu-l cunosti ca sta langa noi, il vezi in fiecare zi. "Da, dar nu stiu cum il cheama" Si refuza sa-l salute. N-a fost fata prezentata oficial.
Imi amintesc ca pe la 5-6 ani si bunica-mea avea problema asta cu mine (asta ca sa vedeti cu cine seamana fi-mea). Eu am inceput sa salut oamenii cunoscuti dupa ce vreo 2-3 luni un vecin de vreo 50 de ani imi zicea de fiecare data "Sarut mana, domnisoara" Nu stiu daca l-au rugat ai mei sau nu dar pana la urma am inceput sa-i raspund, ba sa zic si eu prima si apoi am extins "achizitia" si catre ceilalti.
Cred ca totusi l-au rugat ai mei ca si taica-miu incepuse sa-mi zica "sarut mana" in aceeasi perioada ....
Si imi povestea o prietena cu baietel de 8 ani (termina clasa I) ca principala problema a invatatoarei cu copiii din clasa este lipsa lor de politete. Ca i se adreseaza invatatoarei cu "Da-mi sapca" sau "Vreeau apa" si parca nu e ok. "Doamna" ii spun vreo 5-6 dintr-o clasa de 25! Si cica le-a zis in fiecare zi timp de 1 an!
Si imi dau seama ca si fata mea ii spune educatoarei de la gradi pe nume. Si nu m-as mira deloc sa ii comande "vreau apa". _________________ Sorana si Monica (8 ani) |
|
| Sus |
|
 |
ana c Moderator

|
Trimis: Mie 04 06 2008, 8:02 am Titlul subiectului: |
|
|
Sorana, cred ca formula de adresare se invata la gradi. Ma refer la doamna educatoare. Sunt gradinitele particulare in general care pun accent pe comunicarea directa, si copiii sunt incurajati sa se adreseze cu teacher, sau pe numele mic. E foarte bine pentru copii, dar numai pentru acei copii din grupa. Am vazut ca la gradinitele de stat, in special daca educatoarele sunt mai in virsta, copiii sunt invatati sa li se adreseze cu doamna educatoare sau doamna X , dar pe numele de familie. E greu sa-i explici tu acasa ca educatoarea e dna X si nu Andreea, etc, cind ei la gradi sunt invatati altceva. Si, de regula, ceea ce li spune la gradi e important pentru ei. Nu cred ca e vina doar a parintilor acelor copii de clasa I despre care scriai tu.
Si noi copiii fiind, am inceput sa salutam destul de tirziu. Dar la un moment data, daca vedeam un vecin de 10 ori intr-o zi, de 10 ori il salutam.
E bine ca macar citiva dintre noi, ma refer ca si proicent din marea populatie, incercam sa invatam copilul din timp ce e bine si ce e rau. _________________
 |
|
| Sus |
|
 |
Laura Moderator

Data inscrierii: 23/07/2004 Mesaje: 1741 Locatie: Constanta
|
Trimis: Mie 04 06 2008, 2:31 pm Titlul subiectului: |
|
|
| ana c a scris: | eu mereu ii zic lui Edi sa nu mai spuna pe afara sau la bunici ceea ce vede prin casa. De exemplu, aseara: bunicul zice: Edi, lasa alea acolo, hai sa mergem ca ne grabim. Si Edi raspunde: trebuie sa le string eu ca mama e puturoasa. Mereu ma pune pe mine sa le string. |
Super! La asta nu m-am gandit ca poate gandi copilul despre mine  _________________
Andi
Se intampla si lucruri bune. |
|
| Sus |
|
 |
sorana Moderator

|
Trimis: Mie 04 06 2008, 5:01 pm Titlul subiectului: |
|
|
Daaa si Monica se plange de mine. Cica ea face totul in casa si eu nimic (adica strange jucariile din toata casa - a nu se intelege altceva).  _________________ Sorana si Monica (8 ani) |
|
| Sus |
|
 |
sorana Moderator

|
Trimis: Vin 24 10 2008, 11:01 am Titlul subiectului: |
|
|
Monica a inceput sa salute!
Yesss! In sfarsit spune "buna ziua" tuturor cunoscutilor. Are o singura problema. Nu stie cand e "buna dimineata" si cand e "buna ziua" ca nu stie sa citeasca ceasul
Ba mai mult formulele "te rog" "multumesc" ne-au intrat in vocabularul curent
Nu stiu cum e la voi dar la noi cand "implementam" o chestie noua o bucata de vreme eu spun si tot spun si Monica .. nimic. Apoi, dupa o lunga perioada, ma trezesc ca incepe sa aplice ... _________________ Sorana si Monica (8 ani) |
|
| Sus |
|
 |
somnorici Moderator

|
Trimis: Vin 24 10 2008, 12:56 pm Titlul subiectului: |
|
|
Bravo!
Matei tot la stadiul de 'Buna' este. iar eu sunt neobosita in a spune 'Sarut mana' tuturor babelor carora el le flutura un 'Buna' in goana cea mare.  |
|
| Sus |
|
 |
sorana Moderator

|
Trimis: Vin 24 10 2008, 1:28 pm Titlul subiectului: |
|
|
| somnorici a scris: | Bravo!
Matei tot la stadiul de 'Buna' este. iar eu sunt neobosita in a spune 'Sarut mana' tuturor babelor carora el le flutura un 'Buna' in goana cea mare.  |
Super
Am si eu o intrebare: De ce "sarut mana" si nu "Buna ziua".
Nu de alta da' si fi-mea se intreaba
Fiind fetita eu i-am zis ca baietii spun "Sarut mana". Si asa mi se si pare ... adica mi se pare aiurea la fete sa zica "Sarut mana".
Intrebarea este de fapt de unde vine chestia asta cu "Sarut mana" si daca e mai politicoasa sau mai putin politicoasa sau mai putin "rece" decat "buna ziua". _________________ Sorana si Monica (8 ani) |
|
| Sus |
|
 |
ana c Moderator

|
Trimis: Vin 24 10 2008, 1:39 pm Titlul subiectului: |
|
|
mie nu-mi place chestia cu saru mina, cu exceptia familiei _________________
 |
|
| Sus |
|
 |
somnorici Moderator

|
Trimis: Vin 24 10 2008, 10:48 pm Titlul subiectului: |
|
|
Nu stiu de unde pana unde (cred ca din codul bunelor maniere ). Cred ca asa am mostenit, ca baietii sa spuna 'Sarut mana' unei doamne. Si mie imi place mai mult sa fiu salutata asa de catre un domn decat cu 'Buna ziua", asa ca pe Matei il invat sa spuna 'Sarut mana' unei doamne. Deocamdata, dupa cum vedeti, pup eu la maini...
Asa mi se pare si mie normal, ca fetitele sa salute cu 'Buna ziua', 'sarut mana' doar bunicelor, matusilor. |
|
| Sus |
|
 |
fluffy Moderator

Data inscrierii: 04/03/2004 Mesaje: 4217 Locatie: Iasi
|
Trimis: Lun 27 10 2008, 4:13 pm Titlul subiectului: |
|
|
Cuscra, io am asteptari mari de la jinere... sa-mi zica "saru mana" si sa-mi si pupe mana... c-asa se cuvine, mai! _________________ Cand altii te cred fericit si tu crezi ca nu esti, ia-te dupa ei! (Raymond Ruyer)
Lachitza mea
 |
|
| Sus |
|
 |
somnorici Moderator

|
Trimis: Lun 27 10 2008, 6:52 pm Titlul subiectului: |
|
|
Pai pentru tine il antrenez, cuscra!  |
|
| Sus |
|
 |
sorana Moderator

|
Trimis: Mar 28 10 2008, 11:06 am Titlul subiectului: |
|
|
Ah, si eu care credeam ca pentru fi-mea
Si mie imi place mai mult sa mi se spuna "Sarut mana" de catre domni. _________________ Sorana si Monica (8 ani) |
|
| Sus |
|
 |
|