| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
| Autor |
Mesaj |
sorana Moderator

Data inscrierii: 01/07/2004 Mesaje: 1512 Locatie: Bucuresti
|
Trimis: Sam 08 03 2008, 2:36 am Titlul subiectului: Inclinatie naturala sau educatie? |
|
|
Credeti ca inclinatia oamenilor spre stiintele exacte sau spre romantism / poezie e innascuta sau e dobandita?
Ce spune psihologia oare?
Sa va povestesc ce mi-a veni. Am realizat ca eu ii dau intotdeauna lui fi-mea explicatii "stiintifice" privitoare la fenomenele naturale.
Vorbeam cu o cunostinta (fizician de profesie) si ii spuneam ca mi-a lipsit un "discul lui Newton" can ii explicam lui fi-mea cum se compun culorile curcubeului (ROGVAIVI) in lumina alba si cum se descompun. Explicatia a fost data in urma intrebarii "Mami, cum apare curcubeul?" Si copilul nu prea pricepea, mi-a luat destul de mult sa explic, era mai usor daca aveam "discul lui Newton" la indemana. Cunostinta respectiva mi-a spus ca ea i-ar fi spus copilului ca acel curcubeu a fost trimis oamenilor de catre Dzeu pentru ca oamenii sa se bucure, asa cum a trimis un curcubeu dupa potop.
Uite asa am realizat ca si eu si sotul ii dam intotdeauna explicatii stiintifice si niciodata poetice. Ca intotdeauna cautam logica lucrurilor si ca, practic, obligam copilul sa gandeasca logic.
Si nu e de mirare ca fi-mea se descurca excelent la matematica.
Pana la povestea cu cunostinta respectiva eram convinsa ca fi-mea are gandire logica pentru ca asa e ea, s-a nascut cu inclinatia asta.
Acum ma indoi.
Oare daca la "de ce-uri?" raspundem cu explicatii axate pe logica indreptam copilul spre stiinte exacte si invers - daca ii raspundem cu povesti/pilde il indreptam spre alt soi de gandire?
Bine, eu nici nu stiam povestea cu potopul. Mi s-a parut o poveste foarte frumoasa - curcubeul ca simbol al sperantei, al credintei ca Dzeu ne iubeste, etc.
Dar si daca as fi stiut-o, la intrebarea "De ce apare curcubeul" tot cu descumpunerea luminii raspundeam. Eventual dupa ce pricepea cum e cu descompunerea luminii ii spuneam si povestea, precizand ca e o poveste despre curcubeu .....
Voi cum raspundeti la intrebari? Si ce inclinatii au copiii?
Sau ce explicatii ati primit in copilarie si ce inclinatii / profesii aveti acum? _________________ Sorana si Monica (8 ani) |
|
| Sus |
|
 |
sorana Moderator

|
Trimis: Sam 08 03 2008, 2:38 am Titlul subiectului: |
|
|
Pentru cine nu stie "discul lui Newton" este un cerc impartit in 7 arii. Fiecare arie e colorata intr-o culoare din curcubeu in ordinea Rosu Oranj Galben Verde Albastru Indigo si Violet. Discul e legat de un maner printr-un mecanism de roti dintate care mareste viteza. Cand invarti de maner suficient de repede vezi discul ca fiind alb. Cand sta e colorat ROGVAIVI. _________________ Sorana si Monica (8 ani) |
|
| Sus |
|
 |
Laura Moderator

Data inscrierii: 23/07/2004 Mesaje: 1741 Locatie: Constanta
|
Trimis: Sam 08 03 2008, 1:02 pm Titlul subiectului: |
|
|
La noi in familie suntem combinati. Eu cu inclinatii spre logica (de multe ori mi se spune "a mea" ), sotul spre uman. Copilul....ce intelege si el, depinde pe cine intreaba. Dar nu ma duc pana la imbinarea culorilor in lumina alba. Incerc sa ii explic logic, dar pe intelesul lui, sa isi puna singur problema mai incolo, nu sa priceapa jumatate din ce as explica eu stiintific si sa zica ca stie el.....Iar sotul ii explica sau nu....inventeaza povesti. Nu pilde, care au o logica pana la urma, ci povesti inventate pe loc, fara nici o logica  _________________
Andi
Se intampla si lucruri bune. |
|
| Sus |
|
 |
sorana Moderator

|
Trimis: Sam 08 03 2008, 7:35 pm Titlul subiectului: |
|
|
Laura si eu plec pe ideea de explicatie simpla, la nivelul ei. Dar acum a ajuns sa ma chestioneze pana cand ajung sa desenez grafice
Serios eu ii dau o explicatie de baza, ea intreaba, complic explicatia si tot asa .....
Si tare mi-e ca ne apropiem din ce in ce mai mult de bancul de mai jos
Baietelul unui inginer ridica nasul din cartea pe care o citea si il intreaba:
- Tata, ce-i aia pompa?
Inginerul ia imediat o foaie de hartie si incepe sa-i explice:
- E un cilindru cu un piston inauntru, care are o valva prin care fluidul trece intr-un singur sens etc... Si-i spune principiile presiunii, notiunea de vacuum si toate celelalte, pentru ca intr-un final sa-l intrebe:
- Dar de unde ai aflat tu de pompa?
- Pai uite aici, in cartea de istorie, scrie ca Cezar a intrat cu mare pompa in Roma. _________________ Sorana si Monica (8 ani) |
|
| Sus |
|
 |
Forumista start Moderator

Data inscrierii: 21/10/2003 Mesaje: 3071
|
Trimis: Mar 11 03 2008, 4:14 pm Titlul subiectului: |
|
|
Noi intotdeauna am mers si mergem pe stiinta, logica. Explicam totul stiintific. Cu argumente si descrieri.
Asa ca deja si-a format o minte ascutita, analititca. Tot ce intalneste nou, analizeaza. Ce nu inteleg, intreaba. Si ce de mai intreaba
Si nu se mai multumeste cu raspunsuri (date de mamaie) de genul: asa a lasat Dumenzeu s.a.m.d.
Asta nu inseamna ca nu-i place poezia, ca nu e o fire sensibila. |
|
| Sus |
|
 |
sorana Moderator

|
Trimis: Mie 12 03 2008, 12:08 am Titlul subiectului: |
|
|
Pai si Monica intreaba si iar intreaba ....
Si nici de Monica nu scapi usor
Si nu scapi cu "povesti" - chiar daca incerci. Pan nu afla ea foarte exact cum funstioneaza ceasul (de ex.) nu se lasa
Doamna care sta cu ea e depasita deja de situatie
Dar Monica nu e o fire romantica, chiar daca stie ceva poezi nuu "le traieste", nu o impresioneaza deloc. Ce mai, nu e o fire romantica deloc.
Daca tu zici Luminita ca primeste explicatii stiintifice si totusi e o fire romantica, poate ca totusi o fi o chestie innascuta si nu dobandita ....
Vreun psiholog avem si noi pe forum? Poate ne raspunde mai "documentat" _________________ Sorana si Monica (8 ani) |
|
| Sus |
|
 |

|
Trimis: Mie 12 03 2008, 6:21 pm Titlul subiectului: |
|
|
Este clar ca tine si de firea copilului, de gene, de ce e innascut... si nu dobandit . Modelezi un copil, dar nu-l poti forta sa devina ceva ce poate nu e de el.. etc etc
Sunt sigura ca si un psiholog ar spune asta Plus ca oarece tangente cu domeniul pshihologiei am si eu , chiar daca in rpezent activez in alte "field"-uri |
|
| Sus |
|
 |
kasyro Parinte experimentat

Data inscrierii: 25/02/2005 Mesaje: 109 Locatie: Bucuresti
|
Trimis: Vin 18 04 2008, 5:59 pm Titlul subiectului: |
|
|
La noi suntem pe profil si tematica.
in functie de ce intreaba robertel, daca nu stiu sa ii dau un raspuns educativ il trimit la tati ca el sigur stie. Dar ne asiguram ca nu scapam nici o intrebare ne raspunsa  _________________ Silvia si Robert
 |
|
| Sus |
|
 |
nicky Moderator

Data inscrierii: 19/06/2005 Mesaje: 3961 Locatie: Ploiesti acum
|
Trimis: Lun 21 04 2008, 11:20 pm Titlul subiectului: |
|
|
Mey,eu chiar nu stiu ce sa raspund la asta !
Fi-mea e complet paralela la matematica,adica desi la celelalte nu scade sub nota 8 (cd ii e lene sa invete),la mate nu creste de 7 iar eu am avut intotdeauna probleme cu matematica,mai tarziu cu fizica iar chimia efectiv nu mi-a intrat in cap .Acum 3 zile am fost shocata sa aflu ca nici tatalui meu nu i-a placut DELOC chimia iar fizica abia a inghitit-o si pana acum credeam ca nu am nimic comun cu el in afara de material.
Cand m-a intrebat de curcubeu eu i-am spus Alexei ca e reflectia luminii in aerul umed de dupa ploaie iar discul lui Newton l-a avut la desen de facut ca tema .
Eu sunt romantismul intruchipat,inclinata spre lingvistica,literatura,visare,pictura chestii de secolul 16-17 iar Cezaru cik e spre logica,matematica ,asta pana nu ma enerveaza pe mine si-l calmez c-o cana de cafea in perete,hihihi.
Alexa este tipul de om care coace in ea pana da un raspuns dar cand il da .....ne socheaza cat de logic poate fi , are inclinatii spre literatura (scrie compuneri ),ii place sa deseneze dar ii place si biologia mult,nu toceste la istorie insa ii place sa discute cu Laura,prietena mea .Nu are voce deloc pentru a canta si nici inclinatii spre asta desi eu ador sa dansez .
Cred ca totusi se nasc cu inclinatii spre ceva .Nu-i place,nu accepta . _________________

|
|
| Sus |
|
 |
sorana Moderator

|
Trimis: Vin 28 11 2008, 1:34 pm Titlul subiectului: |
|
|
Si acum, cu 2 parinti afoni si bunici idem, Monica studiaza ... pianul.
Pentru ca ii place, pentru ca vrea. Si se pare ca are si "cu ce". Evident eu nu-mi dau seama dar mai multe persoane posesoare de ureche muzicala, inclusiv profu' de pian zic ca e pacat sa nu faca ceva ca are talent ....
Om vedea in timp ce si cum, dar iata ca educatia are limitele ei si ca exista lucruri cu care te nasti ... _________________ Sorana si Monica (8 ani) |
|
| Sus |
|
 |
Laura Moderator

|
Trimis: Vin 28 11 2008, 9:12 pm Titlul subiectului: |
|
|
| sorana a scris: | ..........., inclusiv profu' de pian zic ca e pacat sa nu faca ceva ca are talent ....
... |
Din experienta am inceput sa nu mai am incredere in oamenii care lauda calitatile mele sau ale copilului daca au ceva de castigat (nu numai bani) din asta.
Totul conteaza sa ii placa Monicai. _________________
Andi
|
| Sus |
|
 |
sorana Moderator

|
Trimis: Mar 02 12 2008, 10:53 am Titlul subiectului: |
|
|
| Laura a scris: | | sorana a scris: | ..........., inclusiv profu' de pian zic ca e pacat sa nu faca ceva ca are talent ....
... |
Din experienta am inceput sa nu mai am incredere in oamenii care lauda calitatile mele sau ale copilului daca au ceva de castigat (nu numai bani) din asta.
Totul conteaza sa ii placa Monicai. |
Asa e. Oricum mie persoana nu-mi place. Dar Monicai ii place. Si ma gandesc ca nu i-ar place atata daca n-ar avea ceva inclinatie spre chestia asta.
Ceilalti care ne-au zis sunt prieteni de-ai nostri, fara nici un interes .... _________________ Sorana si Monica (8 ani) |
|
| Sus |
|
 |

|
Trimis: Mar 02 06 2009, 10:11 pm Titlul subiectului: |
|
|
Ce mai uimeste mai nou, la a mea copila de in curand 7 ani: este o fire romantica, scrie poezii, are jurnal in care scrie evenimentele intr-un stil tare poetic si, in acleasi timp, zbarnaie la matematica. Doamne, o fi luat de la amandoi parintii ce e mai bun! De la mine partea filologica, de "uman", de la creatorul-tati partea de stiinte exacte . Tare-s curioasa cum va fi la scoala... |
|
| Sus |
|
 |
ana c Moderator

Data inscrierii: 17/02/2004 Mesaje: 1482 Locatie: iasi
|
Trimis: Mie 03 06 2009, 8:32 am Titlul subiectului: |
|
|
Geanina, Alexa merge la scoala?
Desteapta fata daca la virsta asta scrie jurnale cind unii abia reusesc sa-si pronunte numele corect  _________________
 |
|
| Sus |
|
 |
ana c Moderator

Data inscrierii: 17/02/2004 Mesaje: 1482 Locatie: iasi
|
Trimis: Mie 03 06 2009, 8:33 am Titlul subiectului: |
|
|
am vazut dicolo ca abia in toamna merge la scoala _________________
 |
|
| Sus |
|
 |
sorana Moderator

|
Trimis: Mie 03 06 2009, 2:51 pm Titlul subiectului: |
|
|
Sa updatez povestea cu pianul
Nenea ala de la inceput a marit pretul, mie nu-mi placea deloc de el asa ca .... am renuntat. Dupa circa o luna fi-mea a tot insistat ca ea vrea pian. Asa ca ne-am interesat si am gasit o doamna profesoara. Problema actuala e ca fi-mea n-are rabdare (de fel ) si nu repeta.
Profa zice ca daca ar repeta jumatate de ora pe zi ar ajunge departe.
Dar ... in cazul nostru ... daca repeta 10-15 min pe zi si nu in fiecare zi (maxim 3 zile pe saptamana) o pupa profa ca cica se vede ca a repetat
In concluzia - concluziei continuam cu pianul si om vedea peste cativa ani ce om face (eu sper ca va face chitara ) _________________ Sorana si Monica (8 ani) |
|
| Sus |
|
 |
admin Site Admin

Data inscrierii: 19/09/2003 Mesaje: 2491 Locatie: Bucuresti
|
Trimis: Joi 04 06 2009, 10:07 am Titlul subiectului: |
|
|
E clar ca seamana si cu mami si cu tati. E isteata ii merge mintea. Fetitele sunt ambitioase si curioase sa descopere lucruri noi...sa se maturizeze. Baietii sunt mai "zvarlugi"
Sa dea Domnul sa nu-i treaca la scoala..
Si Andrei avea jurnal si eram super incantata pentru ca scria frumos tare ...dar la un moment dat(prin iarna), nu a mai avut timp (si cred ca nici chef) sa scrie.
Timpul liber e atat de limitat ca nu mai vrea nici sa doarma cu gandul ca pierde timpul
Si o alta caracteristica a generatie proaspete este COMODITATEA.
Nu s-ar deranja sa faca ceva ce nu este musai...suplimentar...la voi cum este??? _________________ Din gura omului bun vorba rea nu iese niciodata |
|
| Sus |
|
 |
Laura Moderator

|
Trimis: Joi 04 06 2009, 1:04 pm Titlul subiectului: |
|
|
Deoarece inca de cand era mic Andi, sotul meu a vrut sa il dea la fotbal, iata ca s-a facut si suficient de mare p[entru asta. De saptamana viitoare incepe....m-a convins spunandu-mi ca va manca foarte bine dupa antrenament....si ca o sa fie obosit. Asta a fost!
Copilul a zis: De ce ma dai la Faru, sa castige si ei?  _________________
Andi
|
| Sus |
|
 |
admin Site Admin

Data inscrierii: 19/09/2003 Mesaje: 2491 Locatie: Bucuresti
|
Trimis: Joi 04 06 2009, 10:02 pm Titlul subiectului: |
|
|
Pai Lauriciule el e convins ca e o super vedeta...cine stie ce talente nebanuite ati tinut atata timp ascunse!
Bafta multa!! _________________ Din gura omului bun vorba rea nu iese niciodata |
|
| Sus |
|
 |
somnorici Moderator

Data inscrierii: 22/10/2004 Mesaje: 1417
|
Trimis: Vin 05 06 2009, 12:51 pm Titlul subiectului: |
|
|
E chiar placut sa aiba atata incredere in el.
Si Matei a luat locul trei la concursul Piticot, la sectiunea 'pitic destept' si mi-a spus foarte mandru ca e cel mai destept din toata Romania din Piatra Neamt! Si chiar din tot Universul!  |
|
| Sus |
|
 |
|