CautareCautareLista membrilorLista membrilor Pagina de start a forumului Chicbebe Grupuri de utilizatoriGrupuri de utilizatori
InregistrareInregistrare
ProfilProfil
Mesaje privateMesaje private
AutentificareAutentificare
Cancerul de col - nu e de glumit!

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului Chicbebe -> Noi, parintii/ viitorii parinti
Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj
Kristin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 17/11/2005

MesajTrimis: Joi 27 09 2007, 6:53 am    Titlul subiectului: Cancerul de col - nu e de glumit! Raspunde cu citat (quote)

Cancerul de col este a doua cauza de deces prin cancer in randul femeilor, la nivel global.

Cancerul de col uterin nu este considerat a fi ereditar. Este cauzat de anumite tipuri ale unui virus frecvent intalnit, virusul papiloma uman (HPV).

Exista multe tipuri de HPV. Cele mai multe dintre ele sunt inofensive, dar altele pot cauza consecinte grave, cum sunt cele care pot determina cancerul de col uterin.

Cum se transforma infectia cu HPV in cancer de col uterin?

Cand o femeie se infecteaza cu un tip anume „cu risc crescut” de virus papilloma uman (cum ar fi HPV tipurile 16 si 18), iar organismul ei nu elimina infectia, la nivelul epiteliului colului ei uterin se pot dezvolta celule anormale. Daca aceste celule anormale nu sunt descoperite devreme, se pot transforma in pre-cancer de col uterin si apoi în cancer. In cele mai multe cazuri, acest proces poate dura ani, desi au existat si situatii rare in care a durat mai putin de un an.

Foarte important:

Cancerul de col este un inamic tacut. Infectia nu doare, iar daca nu se merge la control regulat, se poate ajunge in ultimele stadii, fara ca femeia sa fi stiut vreodata ca are acest cancer !!!

Cancerul poate fi prevenit. A aparut, inclusiv in Romania, vaccin contra cancerului de col care are eficienta maxima la persoanele care nu au implinit inca 26 de ani. Deci va puteti vaccina fiicele, surorile mai mici, fiind sigure ca nu vor avea vreodata acest cancer! Este scump, dar merita. Interesati-va la medicul ginecolog.
Pentru femeile mai mari de 26 de ani, nu se cunoaste gradul de eficienta, insa e foarte probabil sa ajute.

Jumatate dintre toate femeile diagnosticate cu cancer de col uterin au varstele cuprinse intre 35 și 55 ani. La aceasta varsta, ele au probabil copii si contribuie la venitul si bunastarea familiilor lor. Cu toate acestea, multe dintre aceste femei pot sa nu-si dea seama ca au fost expuse la unul dintre tipurile „cu risc crescut” de HPV in primii 30 ani de viată.

De aceea este important sa vorbiti cu medicul dumneavoastra din timp si sa aflati mai multe despre testul Papanicolaou, care ajuta la detectarea modificarilor anormale ale celulelor colului uterin, inainte ca aceste modificari sa devina canceroase.

NU e de glumit! Mergeti la control regulat, cel putin o data la 6 luni!

Mai multe detalii despre cancerul de col, AICI.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
somnorici
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 22/10/2004

MesajTrimis: Joi 27 09 2007, 12:44 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Off topic: Kristin, chiar imi era tare dor de tine, noroc ca te-am mai citit pe mail!
Acum, la subiect, pe mine ma preocupa sanatatea mea in domeniul asta, si chiar recunosc ca mi-e putina teama.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Codul Yahoo Messenger
Laura
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 23/07/2004

MesajTrimis: Joi 27 09 2007, 1:34 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Testul Papanicolau depisteaza anomaliile la nivelul colului...dar s-a mai vorbit de el in alta parte.
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Viziteaza site-ul autorului Codul Yahoo Messenger
Kristin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 17/11/2005

MesajTrimis: Joi 27 09 2007, 7:33 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Off topic: Somno, mai apuc si eu o data pe an sa intru pe forum :)) Si mie mi-e tare dor de voi.

Te inteleg ca ti-e teama, dar daca faci controale regulate, in principiu nu ar trebui sa fie probleme: orice e descoperit din timp, e tratabil.

Laura, stiu ca s-a mai discutat. Insa eu insist mereu ca toata suflarea feminina sa mearga la control regulat.

Stiu ca s-a mai vorbit de testul Papanicolau, dar la fel, insist sa se repete mereu.

Am fost recent la control si am vazut pe usa afisul ce se referea la cancerul de col si m-am gandit sa spun si eu mai departe.

Te inspaimanti cand vezi pe holul cabinetului femei bine, care afla ca au una sau alta si ca tratamentul cine stie cat dureaza sau, Doamne, fereste, au venit prea tarziu.

Bolile ginecologice sunt ucigasi tacuti. Asta e cel mai grav si de aceea e bine sa facem controale peste controale.

Eu, dupa fiecare control, la 6 luni cel putin, ma simt super usurata ca nu am nimic. E o senzatie unica si elimina mult stres.

Va doresc cat mai multa sanatate!
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului Chicbebe -> Noi, parintii/ viitorii parinti Data este GMT + 3 Ore
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum