| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
| Autor |
Mesaj |
sorana Moderator

Data inscrierii: 01/07/2004 Mesaje: 1512 Locatie: Bucuresti
|
Trimis: Lun 17 09 2007, 9:55 pm Titlul subiectului: Religia in scoli si gradinite |
|
|
Sper sa nu supar pe nimeni cu subiectul asta, daca da va rog sa-mi spuneti si rugam moderatorul sa-l inchida.
Voi sunteti de acord cu religia predata (a se citi impusa) in scoli si gradinite?
Azi dimineata cand s-o duc pe fi-mea la gradi la scoala de langa noi lalaia un preot. Nu am auzit foarte exact despre ce era vorba, era un fel de litanie
Am inteles ca a durat o ora vorbitul preotului. Ce nu pricep eu e de ce e obligatoriu sa-l asculti. Adica eu as vrea sa-mi dau copilul la scoala asta, ca e chiar langa mine, dar nu vreau sa faca religia si nici eu nu as vrea in prima zi de scoala a lu' fi-mea sa ascult un preot timp de o ora!
Oi fi eu singura atee din Bucuresti dar din cate tin eu minte in Constitutie zicea ca nu trebuie sa existe discriminari pe baza de religie si ca nu ar fi obligatoriu sa fii ortodox.
Si atunci? Ti s-o spune cand inscrii copilu' - preotul la 8, aia care nu vor - sa vina la 9? Sau cum?
Ba am auzit ca orele de religie sunt la mijlocul zilei si chiar daca tu nu vrei sa faca copilul religia nu prea are unde si cum sa plece - deci sta oricum la ora! Pai si cu libertatea aia cum ramane?
Bine, acum ca am auzit preotul de dimineata o sa intreb cand o s-o inscriu dar eram curioasa daca stie cineva. _________________ Sorana si Monica (8 ani) |
|
| Sus |
|
 |
nicky Moderator

Data inscrierii: 19/06/2005 Mesaje: 3961 Locatie: Ploiesti acum
|
Trimis: Mar 18 09 2007, 10:54 am Titlul subiectului: |
|
|
Nici eu nu sunt de acord cu asta si ma calca pe nervi.Au spus ca nu e obligatorie dar daca nu e obligatorie atunci de ce ne obliga copiii sa raspunda cand ii asculta si de ce le trec notele in catalog si apoi tin seama la examene de medii?Eu am vrut sa-mi retrag copilul de la orele de religie si n-am putut.Pai si atunci cum se face ca nu e obligatorie dar de fapt e?
Si noi suntem atei,de fapt cezar e ateu convins iar eu sa nu vad biserici si popi dar vreau ca fiica mea sa-si aleaga singura calea cand crede ea de cuviinta,nu sa i se impuna de niste tapi in sutana,mirosind a vin care bolborosesc litanii plictisitoare si blesteme . _________________

|
|
| Sus |
|
 |
sorana Moderator

|
Trimis: Mar 18 09 2007, 12:32 pm Titlul subiectului: |
|
|
ups, tu esti mai rau ca mine
Ai dreptate din punctul meu de vedere - as vrea sa aleaga singura, in cunostinta de cauza - daca sa creada sau nu, nu sa-i fie impusa credinta in vreun fel.
Cand unui copil i se spune "isus e fiul domnului si ne rugam lui", etc - copilul crede. Si fi-mea a fost usor debusolata cand eu i-am zis "Mami, eu nu cred asta, unii oameni cred, altii nu" si nici acum nu prea pricepe ea cum vine chestia asta cu unii cred si altii nu - si atunci cum sa priceapa chestii mai complicate gen sacrificiul lui Iisus pentru omenire? Ca ce a priceput ea e ca niste oameni rai l-au omorat pe Iisus si mai ca plangea cand imi zicea ca l-au batut in cuie pe cruce! Ca i-au zis tembelii aia la gradi ca l-au batut in cuie pe cruce!!! Unui copil de 4 ani!  _________________ Sorana si Monica (8 ani) |
|
| Sus |
|
 |
nicky Moderator

|
Trimis: Mar 18 09 2007, 1:23 pm Titlul subiectului: |
|
|
Pai daca sunt imbecili?Cum sa-i spui unui copil ca lui Isus i-au fosat batute cuie in maini?Maine poimaine te trezesti ca isi bate copilul cuie ca sa fie "pur" si bun ca Isus.Nu mai stiu in ce religie e copilul botezat la 7 ani pentru ca se presupune ca atunci poate alege sau nu .
Si sunt atatea rigori de te ia cu frig .
Anul trecut,mada de religie le tot impunea copiilor sa mearga duminica la slujba,la biserica pana m-am luat de ea si i-am spus ca fi-mea are lucruri mai bune de facut decat sa stea 4 ore intr-o biserica inghetata ascultand ceva ce abia intelege.I-am spus ca pentru mine e de ajuns ca stie sa se roage si crede in Dumnezeu pentru ca Dumnezeu e in inimile noastre nu intr-o cladire rece si plictisitoare.Si am mai stat de vorba o gramada ca pana la urma tot ea sa-mi dea mie dreptate .
Sa nu fiu inteleasa gresit.Spre deosebire de Cezar eu cred in Dumnezeu si in sufletul meu ma rog lui atat pentru bune cat si pentru rele , ii multumesc pentru ce mi-a adus bun in viata si-l cert cand vad cate lucruri nedrepte se intampla .Dar prefer ca fiica mea sa se apropie de El din propie simtire si nu impusa,nu obligata pentru niste note in catalog.
Am fost botezata in ortodoxism dar sincera sa fiu nu e o religie care sa ma reprezinte.In preotii nostri nu vad acele persoane la care sa te duci sa-ti descarci sufletul,sa gasesti un sfat , o vorba buna.
Deci nu sunt de acord cu religia in scoli si gradinite. _________________

|
|
| Sus |
|
 |
Laura Moderator

Data inscrierii: 23/07/2004 Mesaje: 1741 Locatie: Constanta
|
Trimis: Mar 18 09 2007, 9:52 pm Titlul subiectului: |
|
|
Eu am auzit la liceu, e drept, ca orele de religie le poti sari fie aducand de la alt conducator de locas de cult (alte religii) adeverinta, fie optand pentru alte optionale, in asa fel incat sa faca copilul 32 de ore pe saptamana ca si ceilalti, sa aiba o rubrica cu note (nu sa ramana goala ca nu face religia) si e totul ok. Nu stiu la scoala generala, primara. La gradinita sigur nu fac. Momentan nu sunt de acord cu orele de religie impuse. _________________
Andi
Se intampla si lucruri bune. |
|
| Sus |
|
 |
sorana Moderator

|
Trimis: Mie 19 09 2007, 1:04 pm Titlul subiectului: |
|
|
Eu auzisem ca este sufienta declaratia parintelui este suficienta. Ca sa-mi ceara adeverinta ca suntem atei ar fi cel putin ciudat
Can oi ajunge sa ma interesez la scoala de chestia asta va zic ce-au zis  _________________ Sorana si Monica (8 ani) |
|
| Sus |
|
 |
nicky Moderator

|
Trimis: Mie 19 09 2007, 6:31 pm Titlul subiectului: |
|
|
Sunt tareee curioasa ce-or zice!  _________________

|
|
| Sus |
|
 |
Forumista start Moderator

Data inscrierii: 21/10/2003 Mesaje: 3071
|
Trimis: Vin 21 09 2007, 4:06 pm Titlul subiectului: |
|
|
NU! NU SUNT DE ACORD!
DAR... contradictia contradictiilor . Lexi este la gradi catolica si va merge tot la ei la scoala . Oricum, sunt mult mai "domoli", nu sunt asa habotnici cum sunt ortodocsii. Si imi place stilul lor.
Noi acasa discutam cu ea FOARTE MULT pe aceata tema, ii expunem parerile noastre, ii spunem teoriile despre formarea Universului, avem multe carti de stiinta, stie si despre "teoriile" religiilor. Stie ca Dumnezeu este o mare Forta Creatoare, care este peste tot in jurul nostru, nu numai in biserica si care ne ajuta sa fim buni... etc etc etc.
Ce drum va vrea ea sa aleaga cand va fi mare... om vedea! Eu imi fac datoria si-i spun toate variantele .
Noi nu suntem atei, suntem liberi cugetatori . Credem in Dumnezeul Adevarat, nu in cel inventat de cei ce au vrut sa controleze oamenii prin inventarea diferitelor religii!
E o discutie luuuungaaaa si amplaaaaaaaaa.
A venit intr-o zi de la gradinita, dupa ce la ora de religie (care e vinerea) le-a vorbit sora despre Adam si Eva. Si ma intreaba foarte surprinsa: dar cum e posibil ca din doi oameni albi, sa fie acum si oameni negri, indieni si romani . Romanii erau rasa alba . I-am zis: de ce nu ai intrebat-o pe sora? Si a zis: pentru ca ea nu ar intelege, ea mi-ar fi fi zis tot din religie . Si am luat-o de la capat cu celelalte teorii despre formarea Universului si despre faptul ca nimeni nu a ajuns pana acum la un raspuns.
Revenind, nu sunt de acord cu religia in scoli! As fi de acord cu studiul istoriei religiilor.
 |
|
| Sus |
|
 |
sorana Moderator

|
Trimis: Vin 21 09 2007, 4:27 pm Titlul subiectului: |
|
|
Cred ca si eu sunt liber - cugetatoare! Doar sotul meu e ateu convins
Da Lumi as fi de acord sa se studieze religia daca s-ar studia intr-adevar religia (sau mai bine zis religiile!). Adica un fel de istorie si particularitatile fiecarei religii, etc - asta ar fi foarte bine pentru cultura generala, cred ca si eu as avea ce invata, mi-ar face placere sa invat o data cu fi-mea! In plus o astfel de abordare ar arata copiilor diversitatea lumii si i-ar face mai deschisi catre acceptarea celorlalti!
Ce nu-mi convine mie este sa i se impuna copilului sa creada in interpretarea ortodoxa a Bibliei si nu imi convine sa primeasca raspunsuri documentate dintr-o singura carte!
Foarte inteligenta pustoaica ta! Mi-a placut la nebunie raspunsul ei - ca sora nu ar intelege! Are dreptate copilul.
Pupici _________________ Sorana si Monica (8 ani) |
|
| Sus |
|
 |
adita Moderator

Data inscrierii: 24/09/2003 Mesaje: 1302 Locatie: Bucuresti
|
Trimis: Vin 21 09 2007, 9:35 pm Titlul subiectului: |
|
|
| eu sunt de acord cu studierea religiei la scoala, dar sa fie optional. daca si pe copil il intereseaza, e ok.cred ca e bulversat rau un copilas care acasa invata ca nu exita Dumnezeu si la scoala i se spune altceva, nu stie ce sa mai creada. dar mi s-ar parea normal si reversul, sa nu fie obligat copilul meu sa invete teoria lui Darwin, atata timp cat eu acasa il invat exact contrariul. cum spune Geanina, si eu le povestesc alor mei despre ambele variante,avem si noi carti de stiinte, albume si tot felul de materiale educative, nu o sa le ascund acum ca sunt persoane care nu cred in existenta lui Dumnezeu si vad lucrurile astea din cu totul alt punct de vedere, dar nici nu vreau sa-i fie impus copilului punctul asta de vedere. vreu sa le dezvolt spiritul critit, sa se documenteze si in cunostinta de cauza, sa poata trage propriile concluzii. din pacate sistemul nostru de invatamant nu prea apreciaza punerea copiilor sa gandeasca, daca la lucrare nu scrii cuvant cu cuvant ce ti-a dictat profesorul, ai cam incurcat-o |
|
| Sus |
|
 |
sorana Moderator

|
Trimis: Sam 22 09 2007, 12:44 am Titlul subiectului: |
|
|
Ai dreptate Adita - si teoria lui Darwin intra la categoria ne-obligatorii.
Eu personal nici nu o consider corecta
Am vazut o dezbatere o data la televizor in care se zicea ca profesorii de biologie ar trebui sa prezinte teoria lui Darwin drept ceea ce este - o teorie! Adica sa le spuna copiilor ceva de genul "unii cred asta, altii asta" - si era si un reportaj in scoli si profesorii de biologie prezentau aceasta teorie drept "adevar absolut" ceea ce nu e corect - si nici eu nu sunt de acord cu asta! In fond este imposibil de demonstrat teoria asta asa ca .... exista variante.
De fapt eu as fi de acord ca Monica sa invete diverse chestii din religie, atata timp cat sunt prezentate conform varstei (de exemplu partea cu batutul de cuie in maini mai tarziu - nu pot aproxima varsta dar 4 ani mi se pare putin!) si cat nu sunt date drept "adevaruri absolute" ci doar sunt prezentate ca teorii! _________________ Sorana si Monica (8 ani) |
|
| Sus |
|
 |
adita Moderator

Data inscrierii: 24/09/2003 Mesaje: 1302 Locatie: Bucuresti
|
Trimis: Sam 22 09 2007, 10:28 am Titlul subiectului: |
|
|
| Sorana, sunt intru totul de acord cu tine.din ce am citit si eu, teoria lui Darwin e contestata de destui oameni de stiinta ca sa nu trebuiasca prezentata la scoala drept adevar absolut |
|
| Sus |
|
 |
puiutu Parinte "cu greutate"

Data inscrierii: 15/01/2006 Mesaje: 1159 Locatie: ARAD
|
Trimis: Dum 23 09 2007, 3:02 pm Titlul subiectului: |
|
|
Religia...un subiect sensibil. Eu sint deacord cu predarea ei in scoli dar , la fel cum zic si fetele mai sus, nu obigatoriu. Noi am dus-o pe Nico de mica la biserica aproape saptaminal si ii place foarte mult. Dar fiecare cu obtiunea lui. _________________ "Un prieten adevarat te prinde de mana si iti atinge inima." |
|
| Sus |
|
 |
sorana Moderator

|
Trimis: Sam 13 10 2007, 12:19 am Titlul subiectului: |
|
|
Darwin, exclus din manualele de biologie ?
Charles Darwin este autorul teoriei evoluției speciilor
Charles Darwin este autorul teoriei evoluției speciilor
Asociația "Solidaritatea pentru libertatea de conștiință" semnalează că din noua programă școlară a dispărut studiul evoluției speciilor, aparținând lui Charles Darwin.
E vorba de teoria prin care este explicată în mod științific apariția omului pe Pămînt, teorie diferită de concepția religioasă a creației omului de către Dumnezeu.
Totodată, asociația a observat că și din manualele de filozofie pentru clasa a 12-a a fost scoasă tema "Dumnezeu", în care divinitatea era tratată în mod filozofic și nu confesional, ceea ce lăsa loc la întrebări legate de Dumnezeu.
Remus Cernea, directorul acestei asociații, spune că modificarea s-a produs pe neanunțate în iarna trecută.
El a declarat că a verificat și în manuale lipsa teoriei darwiniste.
Remus Cernea spune că astfel este afectat dreptul elevilor la informare și accesul la cultură.
'Nu se mai numesc astfel'
Florentina Manolache, profesoară de biologie, confirmă dispariția din programa școlară a teoriei darwiniste a evoluției speciilor.
Cei de la Ministerul Educației spun că deși denumirea explicită a teoriei a fost scoasă din programă, ea se studiază oricum în mod implicit.
La fel ar sta lucrurile și în cazul temei "Dumnezeu" din programa de filozofie pentru clasa a 12-a.
Mihaela Suciu, consilieră a ministrului educației, a declarat pentru BBC:"Pot să vă precizez faptul că aceste lucruri nu sunt excluse din programă. Doar că nu se mai numesc astfel și nu există nici o rațiune ascunsă sau răuvoitoare, sau intenție de a trunchia programa și de nu lăsa accesul elevilor la asemenea informații. Nici vorbă".
Mihaela Suciu n-a dat putut totuși da un răspuns la întrebarea de ce totuși programa nu mai prevede în mod explicit cele două teme de studiu.
Teoria evoluționismului sau darwinistă, cum mai este numită după autorul ei, ei prezintă evoluția speciei umane, identificând originile speciei umane în maimuțele antropoide.
Teoria nu coincide cu cea creaționistă a bisericii, care susține originea divină a omului.
Reprezentanțiii asociației “Solidaritatea pentru libertatea de conștiință” spun că în afară de dispariția teoriei lui Darwin din manuale, s-ar fi produs și o modificarea programei de la orele de filosofie.
Astfel, la clasa a 12-a nu se mai studiază tema "Dumnezeu", cu examinarea a diferite concepții filosofice, dar și cu abordări critice ale religiei.
Sursa: http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/10/071009_programa_darwin.shtml _________________ Sorana si Monica (8 ani) |
|
| Sus |
|
 |
admin Site Admin

Data inscrierii: 19/09/2003 Mesaje: 2491 Locatie: Bucuresti
|
Trimis: Joi 18 10 2007, 3:04 pm Titlul subiectului: |
|
|
Eu personal cred in Dumnezeu si sunt ortodoxa. Nu judec biserica si credinta ortodoxa dupa oamenii ei, pentru ca stiu ca pentru foarte multi dintre ei este doar un mod de a castiga bani sunt tot mai putini cei care si cred ceea ce fac. Dar asta este treaba fiecaruia.
Imi place sa merg la biserica si l-am crescut pe Andrei exact asa cum m-au crescut si ai mei pe mine. Eu am avut norocul sa intalnesc preoti adevarati iar unul dintre ei, cel care ne-a invatat cine este Dumnezeu a fost si este chiar bunicul meu care este preot.
Ma rog...nu vreau sa va plictisesc...
Religia si scoala insa nu prea au treaba una cu cealalta. Mie mi s-a parut absurd inca de la gradi cand imi spuneau sa vin de la ora 8 ca sa-l impartasesc (in postul Craciunului si Postul Pastelui). In 4 ani de gradi am refuzat aceasta "favoare" mi se pare o exagerare.
Cu atat mai putin la scoala. Au atatea bastonase de facut...atatea ousoare care nu ies...atatea S-uri care sunt strambe ...incat exact religia le lipsea.
Mi s-ar parea normal sa existe ore de educatie sociala, sa-i invete cum sa vorbeasca, ce sa faca pe strada si ce nu trebuie sa faca. Cum sa se adresese unei persoane mai in varsta. Cum se saluta o Doamna si cum se saluta un Domn. De ce trebuie sa pastram hartia in buzunar si de ce sa nu sa o aruncam pe jos cand nu gasim un cos de gunoi...etc...
Sunt lucruri mult mai simple care ar trebui sa fie invatate sau reamintite la scoala.
De educatia religioasa ne ocupam noi parintii asa cum ne pricepem si daca dorim....normal _________________ Din gura omului bun vorba rea nu iese niciodata |
|
| Sus |
|
 |
Forumista start Moderator

Data inscrierii: 21/10/2003 Mesaje: 3071
|
Trimis: Joi 18 10 2007, 5:55 pm Titlul subiectului: |
|
|
| Ce frumos ai scris, Adminuta! |
|
| Sus |
|
 |
nicky Moderator

|
Trimis: Vin 19 10 2007, 1:49 am Titlul subiectului: |
|
|
Mare dreptate ai,Adminuta! _________________

|
|
| Sus |
|
 |
sorana Moderator

|
Trimis: Vin 19 10 2007, 11:56 am Titlul subiectului: |
|
|
Foarte frumos adminutza.
Mie de fapt mi-e frica de "indoctrinare".
Sora mea crede in Dumnezeu, tine posturi, etc. Este optiunea ei si e foarte bine asa. Si decizia asta nu a luat-o pentru ca a facut religia la scoala. Si nici sora mea nu stie pe dinafara diverse rugaciuni.
Cu ocazia asta copilul meu are parte de ambele variante, ea fiind foarte apropiata de sora mea, ies impreuna "in oras", etc.
Si mie asa mi se pare normal, copilul vede si aude in familie unul sau mai multe modele, cand creste pune povestile cap la cap si decide daca vrea sa fie crestin "practicant" sau "nepracticant" sau sa nu creada deloc sau .. sau ....
Libertate pe care am avut-o si noi, sa pastram valorile traditionale sau sa ne contrazicem parintii
 _________________ Sorana si Monica (8 ani)
Ultima modificare efectuata de catre sorana la Joi 25 10 2007, 2:03 am, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
danielac Moderator

Data inscrierii: 07/01/2004 Mesaje: 1971 Locatie: BRASOV
|
Trimis: Mie 24 10 2007, 11:04 am Titlul subiectului: |
|
|
nu, nu sunt de acord cu predarea religiei in scoli, mai ales cu caracter obligatoriu.
si eu cred in Dumnezeu, desi ma duc mai rar la biserica, cred ca e important ca fiecare sa aleaga nu sa fie obligat...
stiu bine de tot cum se face si ce se face la orele de religie in scoli, si la gradinita consider ca nu are cine sa faca aceste ore, pentru ca trebuie sa fii extrem de bine pregatit in domeniu, si sa ai capacitatea de a te face inteles de pustii de 3 ani ca sa poti face asa ceva... |
|
| Sus |
|
 |
diana99ndd Moderator

Data inscrierii: 17/10/2005 Mesaje: 1250 Locatie: in fata tastaturii
|
Trimis: Mie 24 10 2007, 4:06 pm Titlul subiectului: |
|
|
Imi amintesc ca pe vremea cand fiemea era in clasa a4-a,avea un preot care preda religia care pur si simplu era obsedat sa le puna mana fetitelor pe piept ca sa demonstreze ca totul e real si nu in imaginatia elevelor,invatatoarea a stat pitita in ultima banca si a participat la ore.Nu va spun ca s-a lasat cu scandal mare si mers la inspectorat si asa au scapat de el !!!! _________________
  |
|
| Sus |
|
 |
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
|
|