| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
| Autor |
Mesaj |
adita Moderator

Data inscrierii: 24/09/2003 Mesaje: 1302 Locatie: Bucuresti
|
Trimis: Joi 19 02 2004, 12:02 am Titlul subiectului: retete de post |
|
|
| Se apropie cu pasi repezi Postul Pastelui.Stiti ceva retete de post? |
|
| Sus |
|
 |
Forumista start Moderator

Data inscrierii: 21/10/2003 Mesaje: 3071
|
Trimis: Joi 19 02 2004, 10:40 am Titlul subiectului: Re: retete de post |
|
|
| adita a scris: | | Se apropie cu pasi repezi Postul Pastelui.Stiti ceva retete de post? |
Imi pare rau ca nu te pot ajuta. Noi nu tinem post. Dar am sa ma uit special pentru tine prin hartoagele mele de bucate sa vad ce gasesc. |
|
| Sus |
|
 |
admin Site Admin

Data inscrierii: 19/09/2003 Mesaje: 2491 Locatie: Bucuresti
|
Trimis: Dum 22 02 2004, 2:25 am Titlul subiectului: |
|
|
Nu ne laudam dar si noi ne straduim sa tinem asa ca te tin la curent cu retete de acest gen!
Acum este cam tarziu sa caut si nu prea am chef, ca sa fiu sincera...  _________________ Din gura omului bun vorba rea nu iese niciodata |
|
| Sus |
|
 |
admin Site Admin

|
Trimis: Joi 26 02 2004, 7:29 pm Titlul subiectului: |
|
|
Am uitat de tine draga Adita Daca te lasi in baza mea ...trece postul...  _________________ Din gura omului bun vorba rea nu iese niciodata |
|
| Sus |
|
 |
Cristina Parinte "cu greutate"

Data inscrierii: 03/02/2004 Mesaje: 827
|
Trimis: Joi 26 02 2004, 7:45 pm Titlul subiectului: |
|
|
Nici eu nu pot sa tin post Nici macar nu incerc ,fiindca stiu ca nu pot si mananc ceva de dulce pana seara |
|
| Sus |
|
 |
Theodora Moderator

Data inscrierii: 24/12/2003 Mesaje: 593 Locatie: Atena
|
Trimis: Lun 08 03 2004, 9:54 pm Titlul subiectului: |
|
|
Pentru ca sintem in zile de post,daca cineva din voi posteste,vreau sa va spun ca fructele de mare sint de post...puteti minca fara frica! Toate acestea nu au singe,asa cum au multi pesti si bineinteles carnea!!!
CARACATITA CU SOS SI MACAROANE SCURTE
Avem nevoie de caracatita,1 ceapa mare sau doua mai mici,suc de rosii,1 pahar de vin alb,putin usturoi (la alegere),sare si piper.
In primul rind punem la "fiert" caracatita intr-o oala FARA NICI UN PIC DE APA!!!
Caracatita are mult lichid care se lasa cu fierberea.Nu punem nici sara,traieste in apa sarata si carnea ei e sarata de la natura.
Cind se evaporeaza toata apa obtinuta prin "fierberea" Caracatitei,luam de pe foc si taiem in bucatele mici,ca o maslina!!!
Separat calim ceapa cu usturoiul,adaugam sosul de rosii,stingem cu vinul si daca e nevoie adaugam si putina apa.Adaugam caracatita taiata cubulete.Punem sare cu grija sa nu facem prea sarata mincarea si piper dupa gust...si asta e sosul!
Fierbeti 500 gr macaroane...aici le zicem scurte...sint macaroane cu gaura(!) mici cit unghia!
Daca nu gasiti asa ceva,puneti cele mai mici macaroane care circula in locul unde lociuti!
La sfirsit amestecam sosul obtinut cu macaroanele si ...pofta buna!
Nu se recomanda brinza rasa ca la alte macaroane...caracatita e considerata "peste" si nu e indicat sa se combine!
Asta e cea mai traditionala reteta cu carne de caracatita.
Se mai face si la gratar cu carbuni...cind se coace se taie in bucatele mici si se stropeste cu un amestec de ulei,otet si cimbru (oregan!).
Asa e doar un aperitiv si insoteste diferite baututi mai tari!
Un alt mod,care e unul din preferatele mele e asa numitul STIFADO! Adica cu ceapa arpagic!
Puneti de seara in apa 1/2 kg arpagic. A doua zi va fi o joaca curatarea lui!!! Caliti arpagicul la fel ca la orice mincare,puneti sos de rosii sau rosii proaspete,bine coapte,taiate in cubulete.Caracatita o pregatiti ca in prima reteta si la fel,taiata o adaugati in sos. Sare,piper si citeva foi de dafin. Adaugati si putina apa la fiert.
Se poate servi insotit de orez fiert. |
|
| Sus |
|
 |
admin Site Admin

|
Trimis: Mar 09 03 2004, 1:20 pm Titlul subiectului: |
|
|
Am facut de cateva ori si ne-a placut tare mult....Reteta cu arpagic cred ca este delicioasa....Multumim :P :P
Theodora tu ti post? Stiu ca grecii in general sunt destul de credinciosi...si pastreaza traditia mult mai bine decat o facem noi aici...
Ne poti povestii si noua cate ceva de acolo ... :P _________________ Din gura omului bun vorba rea nu iese niciodata |
|
| Sus |
|
 |
Theodora Moderator

|
Trimis: Mar 09 03 2004, 3:31 pm Titlul subiectului: |
|
|
Eu tin post doar in Saptamina Mare.In Vinerea mare nu se maninca nici ulei de masline pentru ca Isus a fost uns cu ulei de masline cind a murit...
Nu sint mari diferente fata de la noi,grecii fiind tot crestini ortodocsi.
In ziua de Paste se maninca miel,cei mai multi se aduna si fac 1-2-3 miei la protap si stau toata ziua la masa si la taclale!
De Inviere merg toti la biserica,foarte putini sint aceia care stau acasa. Purtam haine noi si fiecare tine o luminare mare care se cheama LAMBADA,cuvintul vine de la lampsi,adica stralucire sau lambi,adica straluceste.
La intoarcerea de la biserica (noaptea) se maninca un fel de supa traditionala care se cheama MAGHIRITSA. E facuta din ficatul,splina si intestine de la miel si salata verde,marar,ceapa verde si se drege cu lamiie. Stiu ca nu suna prea imbietor,dar sa stiti ca e tare gustoasa. Se spune ca aceasta supa pregateste stomacul care nu a mincat 40(!) de zile carne pentru masa bogata de a doua zi.
Se ciocnesc si primele oua...cam asta.
Aaaa...copiii au foarte frumoase lambade,impodobite cu diferite jucarii sau ornamente si e cumparata OBLIGATORIU de nas(ica),care cumpara si cadou de Paste de imbracat sau incaltat.
BRIAMI(mincare de legume) la cuptor
Pentru 6 persoane
1 kg cartofi
1 kg dovlecei
1/2 kg vinete
1/2 kg fasole verde
4 cepe
4 ardei grasi verzi sau rosii
1 kg rosii foarte coapte
1 legatura de patrunjel taiata marunt
2 catei de usturoi...sau dupa preferinta
1 ceasca de ulei (de masline)
sare si piper
Spalati foarte bine legumele,curatati cartofii,ceapa,fasolea verde si usturoiul.
Intr-un lighean mare taiati cartofii cuburi,vinetele si dovleceii in felii groase.ardeiul gras,ceapa si usturoiul rondele,felii rotunde.
In continuare puneti fasolea verde,patrunjelul tocat si rosiile taiate date prin razuitoare.
Toate acestea puneti-le intr-un vas de preferinta PYREX si adaugati uleiul sarea,piperul si o ceasca de apa.
Coaceti mincarea la 180gC 1 1/2 ora pina se inmoaie legumele si s-a evaporat toata apa,sosul...trebuie sa ramina putin uscata.
APERITIV CU VINETE,OREZ SI CREVETI (SHRIMPS)
Pentru 6 persoane
4 vinete
150gr orez
ulei de masline (de preferinta!)
1 ceapa
50gr vin alb
250gr creveti mici,curatati(aici circula in pungi,fieti si mici cit juma de deget)
400gr zeama de legume(KNORR)
3 linguri patrunjel
sare,piper
2 cesti suc de rosii cu busuioc(sau fara!)
1)Curatati vinetele de coaja taiati-le felii in lung si dati-le cu sare.
Lasati-le intr-o strecuratoare mare 30 min ca sa se duca gustul amarui,apoi le spalati si le stoarceti de apa.Le prajiti in ulei incins.
2)Caliti putin ceapa.Adaugati orezul si continuati calirea.Stingeti cu vinul alb si turnati zeama de legume.Lasati orezul sa fiarba pina se resoarbe toata zeama.Adaugati crevetii si patrunjelul,sarea si piperul si amestecati usor.
3)Puneti jumatate din feliile de vinete intr-o tava micuta,deasupra orezul obtinut si pe deasupra restul vinetelor.
4)Coaceti la cuptor 30min la 180gC
5)Serviti cald cu sos de rosii cu busuioc(preparat)
|
|
| Sus |
|
 |
adita Moderator

Data inscrierii: 24/09/2003 Mesaje: 1302 Locatie: Bucuresti
|
Trimis: Joi 04 11 2004, 7:29 pm Titlul subiectului: |
|
|
| [/i] |
|
| Sus |
|
 |
Theodora Moderator

|
Trimis: Vin 29 04 2005, 5:14 am Titlul subiectului: VINETE UMPLUTE |
|
|
VINETE UMPLUTE
Luam 4 vinete,sau cate vreti,le scobim bine si miezul il taiem cubulete.
Prajim o ceapa,ardei gras si ce leguma preferati sau aveti in frigider,eu am pus si ceapa verde,saram,piperam punem putina verdeata si luam de pe foc.
Vinetele scobite le punem in ulei incins si le prajim usor pe ambele parti.
Luam o tava si le asezam,dupa care le umplem cu compozitia de legume si punem fasii de rosii deasupra.
Dam la cuptor 15 minute...si POFTA BUNA!
Ultima modificare efectuata de catre Theodora la Sam 30 04 2005, 8:07 am, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
adriana Membru nou

Data inscrierii: 09/06/2004 Mesaje: 18
|
Trimis: Vin 29 04 2005, 7:26 pm Titlul subiectului: |
|
|
Theodora.. mancarurile tale arata b e s t i a l.
Cred ca aia mici o sa caute greu la nore pana or gasi una care sa si gateasca ca tine
Am si eu o intrebare.. uleiul de masline, cand il pui la prajituri, sau cozonc de exmplu, mai miroase a masline..l?
Adica, nu miroase si dupa aia prajitura /cozonacu a masline? |
|
| Sus |
|
 |
Theodora Moderator

|
Trimis: Sam 30 04 2005, 8:02 am Titlul subiectului: |
|
|
| Eu nu pun ulei de masline in dulciuri,ai dreptate referitor la miros,daca folosesc ulei,rar,pun de floare sau porumb! |
|
| Sus |
|
 |
adriana Membru nou

Data inscrierii: 09/06/2004 Mesaje: 18
|
Trimis: Lun 02 05 2005, 4:46 am Titlul subiectului: |
|
|
Multam Theo
eu eram la cozonac, unde trebuie sa pui ulei, si ma gandeam sa pun ulei de masline sa iasa mai bun... M-am abtinut insa  |
|
| Sus |
|
 |
Theodora Moderator

|
Trimis: Lun 02 05 2005, 3:07 pm Titlul subiectului: |
|
|
| La cozonac am pus mereu ulei de masline...nu l-am considerat prajitura...mai mult o paine dulce!!! |
|
| Sus |
|
 |
puiutu Parinte "cu greutate"

Data inscrierii: 15/01/2006 Mesaje: 1159 Locatie: ARAD
|
Trimis: Dum 19 11 2006, 6:13 pm Titlul subiectului: |
|
|
Eu incerc sa tin tot postul Craciunului asa ca am inceput de citeva zile. Ieri ma gindeam sa incerc o reteta de prajitura de post pe care am gasit-o in "Practic in bucatarie" . A iesit un dezastru total, nu a crescut. nu s-a copt in mijloc etc. Daca stiti ceva retete de prajituri de post VERIFICATE va rog sa ma ajutati. Pina la Craciun as vrea sa mai fac si eu ceva prajituri dar m-am descurajat. _________________ "Un prieten adevarat te prinde de mana si iti atinge inima." |
|
| Sus |
|
 |

|
Trimis: Dum 19 11 2006, 6:17 pm Titlul subiectului: |
|
|
Am uitat sa va zic ca dupa esecul cu prajitura totusi am facut ceva dulce de post: bomboane de zahar ars cu nuca  _________________ "Un prieten adevarat te prinde de mana si iti atinge inima." |
|
| Sus |
|
 |
diana maria Parinte incepator

Data inscrierii: 22/03/2005 Mesaje: 95 Locatie: arad
|
Trimis: Dum 03 12 2006, 9:42 pm Titlul subiectului: |
|
|
Praz cu masline
Ingrediente:
2 legaturi mari de praz, 1/2 kg masline
Mod de preparare:
Prazul spalat si curatat de prima foaie se taie rondele cam de 2 cm grosime. Se adauga intr-o oala cu apa clocotita si se lasa la oparit timp de 10 minute. Se scoate si se lasa la scurs. Maslinele se desareaza, punandu-le timp de 5 minute in apa clocotita. Se prepara intr-un vas potrivit, se prajeste usor faina, se stinge cu 1 cana apa, se adauga bulionul sau sucul de rosii, otetul, sare, piper, zahar, foaia de dafin si se lasa sa dea un clocot. In acest sos se pun prazul si maslinele si se introduce la cuptor pentru 10 minute. Se serveste nu foarte fierbinte, cu paine foarte proaspata.
Pilaf cu praz si masline
Ingrediente:
2-3 bucati praz, o ceapa mare, 2 morcovi, o cana orez, o cana apa, vegeta, 200 g masline.
Mod de preparare:
Se spala prazul si se toaca. Ceapa se curata si se toaca marunt si ea, morcovul se razuieste. Se pune prazul, ceapa si morcovul la calit in putin ulei, se adauga orezul spalat si se amesteca. Se toarna o cana de apa si se lasa sa se umfle putin orezul. Se pune vegeta si se adauga maslinele. Cratita se pune la cuptor pina se fierbe orezul. Daca este nevoie se mai toarna putina apa. Inainte de servire se presara verdeata tocata deasupra.
Vinete cu masline
Ingrediente:
4 vinete, 1/4kg masline, 1 pahar ulei, 6 cepe, 8 rosii, sare, 4 legaturi verdeata, 1 lingura faina
Mod de preparare:
Vinetele spalate si curatate de codite, se taie bucati, se sareaza, se lasa 1/2 ora cu sare. Se storc de zeama, se prajesc in putin ulei. Maslinele se pun la desarat. Se asaza vinetele intr-o cratita peste un strat de rosii, se adauga maslinele, rosiile, verdeata si restul de ulei rece. Se pun la fiert, se scade sosul si se rumenesc bine. Faina, sarea si verdeata se presara printre rinduri. Se servesc reci.
Telina cu masline si sos
Ingrediente:
2 buc. telina mare, o ceapa, 30 gr. masline, 8 linguri de ulei, o lingura de faina, 2 linguri de vin, 1 pahar suc de rosii, 1/2 lamaie, o lingura de zahar, o foaie de dafin si piper.
Mod de preparare:
Se spala ceapa, se curata si se da pe razatoare. Se caleste apoi 1 minut in tot uleiul, la foc mic. Peste ceapa se pune telina taiata betisoare (de 1 cm grosime si de 4-5 cm lungime), se lasa 2-3 minute pe foc, apoi se stinge cu 1/4 l de apa fierbinte. Se pun imediat si maslinele, se acopera vasul si se lasa sa fiarba la foc mic, pina cind telina este gata. Se adauga vinul, sucul de rosii frecat cu faina, 3-4 felii de lamiie fara coaja, zaharul caramelizat si stins cu 2 linguri de apa fierbinte. Se pun foaia de dafin, piperul si apa cit sa acopere ingredientele. Vasul se pune la cuptor ca sosul sa se lege.
Lipie cu ceapa si masline
Ingrediente:
1 lipie, 3 cepe, 100 gr masline, 1 lingura de stafide, ulei, sare, piper.
Mod de preparare:
Ceapa se curata, se taie si se caleste in ulei incins. Se scurge, se asaza pe lipie impreuna cu stafidele si maslinele curatate de simburi. Lipia se inveleste in folie de aluminiu si se pune pe gratar 5-10 minute pina se patrunde.
Dovlecei cu masline
Ingrediente:
2 buc. dovlecei, 1 catel de usturoi, 1 buc. ceapa, 100 gr. masline, 5 linguri de ulei, 1 pahar de vin alb, o lingura de faina, zeama de lamiie, busuioc, o lingura de bulion, o legatura patrunjel, sare, piper.
Mod de preparare:
Dovleceii (in coaja) se spala, se sterg si se taie in felii de 1 cm grosime. Se presara cu zeama de lamiie, sare si piper, se trec prin faina si se prajesc in ulei incins pe ambele parti. Se scot si se aseaza pe un platou. Ceapa si usturoiul se curata, se taie marunt, se prajesc si se sting cu bulion, zeama de lamiie si vin. Se adauga piperul, busuiocul si patrunjelul tocate marunt. Maslinele taiate felii se pun peste dovlecei si deasupra se toarna sosul. Se lasa la frigider 10-15 minute.
Fasole verde cu sos de rosii si masline
Ingrediente:
750 gr fasole, ulei, sare, 1/2kg rosii(4 linguri bulion), 1 ceapa, marar, 1 lingurita faina, 150 gr masline.
Mod de preparare:
Se prajeste putin ceapa in ulei, se adauga faina, se stinge cu apa clocotita cu sare. Se adauga fasolea taiata in doua, se fierbe in acest sos. Cind este aproape fiarta, se adauga rosiile taiate felii (sau bulionul), mararul tocat, la final maslinele, care au fost desarate de cu seara. _________________ Diana Maria
mami de Glad si Elena |
|
| Sus |
|
 |

|
Trimis: Mar 05 12 2006, 10:00 pm Titlul subiectului: |
|
|
Bine dar nici o reteta de prajitura de post?????? _________________ "Un prieten adevarat te prinde de mana si iti atinge inima." |
|
| Sus |
|
 |
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
|
|